Svaki treći radnik u RS zaposlen u poljoprivredi | Agroportal.ba
Agro vijesti

Svaki treći radnik u RS zaposlen u poljoprivredi

U Republici Srpskoj lane je u poljoprivredi zaposlen 94.000 zaposlenih! Što je za 5,6 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, srpskainfo.

zaposlen

30% poljoprivrednici

Broj zaposlenih u poljoprivredi čini 30 odsto od ukupnog broja zaposlenih. Što je 10,2 odsto od ukupnog broja radno sposobnog stanovništva. Pokazuje analiza Zavoda za statistiku RS.

Pročitajte još...   Raste potražnja za ljekovitim biljem

Od ukupnog broja zaposlenih u poljoprivredi, njih 83 odsto radilo je puno radno vrijeme. A preostalih 17 odsto kraće od punog radnog vremena.

Prosječno trajanje sedmičnog rada u poljoprivredi tokom 2017. godine iznosilo je 41,4 čas. Odnosno 43,7 časova kod muškaraca i 37,6 časova kod žena zaposlenih u poljoprivredi.

Učešće bruto dodate vrijednosti poljoprivrede u formiranju BDP-a RS lane je iznosilo 6,9 odsto. Što je za 0,8 odsto više nego godinu ranije.

Pročitajte još...   Ministarstvo poljoprivrede isplatilo 1.260.091 KM poljoprivrednicima za nabavku opreme za navodnjavanje

Sa učešćem od 9,7 odsto u formiranju BDP-a, agroindustrija, odnosno proizvodnja i prerada poljoprivrednih proizvoda, predstavlja jednu od najznačajnijih oblasti ekonomije u RS.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Udruženje mljekara RS traži pomoć ministarstva

Agro vijesti

Brčacima 10 miliona za podsticaje u poljoprivredi (VIDEO)