Poljoprivrednici u RS nemaju sredstva za osiguranje od nepogode, iako Vlada RS plaća 50% iznosa | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poljoprivrednici u RS nemaju sredstva za osiguranje od nepogode, iako Vlada RS plaća 50% iznosa

Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo, kako bi motivisali poljoprivrednike da osiguraju svoje usjeve od elementarnih nepogoda u narednoj godini planiraju da subvencionišu premije u iznosu od 50 odsto, pišu nezavisne.com

[tie_full_img][/tie_full_img]

Takođe, Vlada je pozvala osiguravajuća društva da učestvuju u saniranju posljedica elementarnih nepogoda prvenstveno kroz što urgentniju isplatu i nadoknadu štete osiguranim poljoprivrednicima i predložila im da razrade modele većeg obuhvata osiguranja u sektoru poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zaduženo je da u planu korišćenja sredstava agrarnog budžeta za 2018. godinu predvidi veći iznos sredstava za podršku osiguranju te u Pravilniku o usmjeravanju sredstava predvidi subvencionisanje premije osiguranja s fiksnim iznosom od 50 odsto,

navodi se u mjerama Vlade RS za ublažavanje uticaja suše na poljoprivrednu proizvodnju. Iz resornog ministarstva su nam kazali kako su i do sada subvencionisali premiju do 50 odsto, te da je u agrarnom budžetu za ove namjene ove godine predviđeno 200.000 maraka.

Pravo na premiju ostvarivano je za osiguranje u stočarstvu (objekti i stoka), voćarsko-vinogradarsku i povrtarsku i ratarsku proizvodnju, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Milomir Durmić, predsjednik Skupštine Udruženja osiguravajućih društava u RS, nam je kazao kako je Udruženje dobilo i razmatralo prijedloge Vlade RS i da ih je uputilo svojim članicama.

Dobili smo zaključak Vlade RS da se što prije i što kvalitetnije obrade odštetni zahtjevi da bi se na takav način poljoprivrednicima izašlo u susret. Svojim članicama smo dali smjernice i tražimo od njih da sve štete koje su imali po toj vrsti osiguranja obrade i isplate, kazao nam je Durmić.

Sa druge strane, dodaje, osiguravajuća društva već duže vrijeme u svojim proizvodima imaju osiguranje za poljoprivrednike, tako da nemaju šta novo da ponude. Smatra kako je odluka Vlade o podsticajima na premiju nešto što bi moglo ohrabriti poljoprivrednike da zaštite svoje usjeve i imovinu.

Svijest o osiguranju, ne samo u poljoprivredi, nego i inače, je dosta niska i to je nešto na čemu se u narednom periodu mora raditi da se ona poveća. Podsticajima se može dosta uticati na to. Na poljoprivrednike apelujem da se obrate osiguravajućim društvima i da od njih traže polise koje su im neophodne, kazao je on.

Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, ne očekuje veće pomake kada je u pitanju broj onih koji će na ovaj način zaštititi svoju proizvodnju i pored činjenice da sve prognoze ukazuju kako i u narednim godinama postoje realne šanse za nove elementarne nepogode.

Pročitajte još...   Vrtoglave cijene uticale na prodaju na zelenim pijacama

Razlog za to su, smatra on, loše stanje u agraru i težak položaj poljoprivrednih proizvođača, kao i osiguravajuće kuće koje, kako je ocijenio, nemaju puno sluha, a kriterijumi su veoma strogi.

Do sada su se mahom osiguravali oni koji su bili na to primorani zbog kredita, jer je banka na tome insistirala. Premije nisu toliko velike, ali u slučaju štete veoma su rigorozne mjere procjene i veoma su stroga pravila po kojima se šteta može naplatiti, kazao je Marinković, koji je ocijenio kako bi subvencije na premiju najviše mogle zainteresovati voćare i povrtare.

Slična situacija je u Federaciji BIH kao i u Brčko distriktu, osiguranje od nepogode još ne koriste mnogi poljoprivrednici, a programi za subvencije postoje.

Pročitajte još...   Ukrinski sirevi uskoro dostupni u cijeloj BiH

Izvor: nezavisne.com

 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

U Semberiji nestašica meda (VIDEO)

Agro vijesti

Sjetva kukuruza u Semberiji zaostaje zbog kiše