Zoran i Ranka Lukač imaju najbolje i najzdravije povrće u Lijevče polju | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Zoran i Ranka Lukač imaju najbolje i najzdravije povrće u Lijevče polju

Imanje Zorana i Ranke Lukač, u Aleksandrovcu kod Laktaša, mami poglede i izaziva divljenje. Sve je pod konac od uredno podšišane trave u dvorištu, do njegovanih ruža, vinove loze, voća i povrća. Iza bašte pšenica u fazi nalijevanja zrna. Očekuje se dobra i rodna godina.

najzdravije povrće u Lijevče polju

Ranka kaže da svake godine proizvedu dovoljno krompira za svoje potrebe, i crvenog i bijelog. Ne koriste hemijske preparate, motika je glavno sredstvo zaštite.

Nećamo da se trujemo, a želimo da dokažemo da je većinu toga moguće proizvesti na prirodan i zdrav način. Dosta zavisi i od godine, da li je sušna ili kišna. Pogledajte ovaj krompir, pa luk, paradajz, paprike. Odmorimo se kad prošetamo kroz baštu  i vidimo da su biljke vesele, kaže Ranka, a potom  je pokazala ruže ispred kuće.

najzdravije povrće u Lijevče polju

Na kraju bašte hrpa stajnjaka, pregorijeva za narednu sezonu. Stari dobri recept govori da je stajnjak najbolji, jer se radi o humusu koji osim što hrani biljke popravlja strukturu oraničnog sloja prije svega vodni i vazdušni režim u zemljištu.

Pročitajte još...   Djevojčica Ivana vrijedno radi na njivi: Traktor i kombajn su njene igračke

Za svoje potrebe proizvode i zdravo meso

Zoran pokazuje crvene ćurke, koje uzgaja u tovu. Priznaje da daju veoma kvalitetno meso bez holesterola.

Crvene ćurke

Ranijih godina sam uzgajao bijele, velike ćurke. Nisu zahtjevne za uzgoj. Ove godine sam se odlučio za crvene. Manje su, ali kažu da im je meso još zdravije i kvalitetnije. Ko ne vjeruje da se uz minimalan svakodnevni rad na malom prostoru može proizvesti hrana bez štetnih hemijskih supstanci, neka dođe i uvjeri se da može. Ne želimo da se trujemo, želimo da damo svoj doprinos i očuvanju prirode i zdravom životu, kaže Zoran Lukač, penzioner u sedmoj deceniji života koji je baš ovakvom proizvodnjom i zadržao vitalnost.

I voće na njihovom posjedu je zdravo. Šljive bjelice su najbolje za rakiju grožđe je namijenski posađeno za konzumnu upotrebu i spravljanje vina i sokova, a tu je i bobičasto voće, koje štiti srce i krvne sudove.

Pročitajte još...   Kukuruzno brašno u kojem uživa regija

Bašta porodice Lukač potvrđuje da ne mora biti velika, već uzgajana uz veliku dozu ljubavi, a to joj ne manjka. Još kad ima dovoljno kiše i sunca, ima i slatkih plodova u izobilju. Uvjerićemo se u to narednom reportažom, potkraj ljeta.

Boško Grgić 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nedjeljom radio na njivi, čeka ga kazna

Agro vijesti

Kako je ‘američka trulež’ zaprijetila da uništi pčelarstvo