Priznanje ministru Dediću za podršku organskom sektoru | Agroportal.ba
Agro vijesti

Priznanje ministru Dediću za podršku organskom sektoru

Danas je u organizaciji Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH u Centru za razvoj i podršku organskim proizvođačima održana promocija organskih proizvođača uz degustaciju organske hrane. Ovaj događaj organiziran je u okviru projekta „Socijalno uključivanje i osnaživanje mladih kroz podršku razvoju Centra za učenje u organskoj proizvodnji“ a finansira se iz Višegradskog fonda uz učešće brojnih regionalnih organizacija za promociju organske hrane.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Prilikom dodjele priznanja „Zlatna korpa organskih proizvoda,” koju je udruženje Organsko FBiH dodijelilo Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u znak zahvalnosti i podrške organskom sektoru, medijima su se obratili ministar Zukić i ministar Dedić istakavši važnost razvoja organske poljoprivrede.

Nakon usvajanja Zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji, Ministarstvo trenutno radi na izradi podzakonskih akata kako bismo što bolje regulisali ovu oblast u skladu sa principima EU. Već je izrađen Pravilnik za organsku biljnu i stočarsku proizvodnju u kojem se detaljnije propisuju pravila organske proizvodnje. Ne samo da predstavlja ogromnu mogućnost za razvoj naše zemlje s obzirom da za ovim proizvodima vlada velika potražnja na inostranom tržištu, organskim načinom proizvodnje štiti se i okoliš. U organskoj poljoprivredi, upotreba pesticida i drugih hemikalija svedena je na minimum, tako da ova proizvodnja, osim na zdravlje ljudi, povoljno utiče na poljoprivredno zemljište, ekosisteme i cjelokupni okoliš, istakao je ministar Dedić.

Na promociji je nadalje naglašena potreba prijenosa vještina i znanja proizvođačima u ovom sektoru, kako bi se osigurao konstantan razvoj proizvodnje, te ekonomsko jačanje organskih proizvođača koji moraju ići u korak sa regionalnim trendovima u ovom perspektivnom sektoru.

Pročitajte još...   Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)

Izvor: Kabinet Ministra FMPVŠ

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nedjeljom radio na njivi, čeka ga kazna

Agro vijesti

Kako je ‘američka trulež’ zaprijetila da uništi pčelarstvo