Šta je precizna poljoprivreda i koliko je razvijena kod nas | Agroportal.ba
Agro vijesti

Šta je precizna poljoprivreda i koliko je razvijena kod nas

Poljoprivredne tehnologije se ubrzano razvijaju, a njihova primena postaje neminovnost jer se samo na taj način mogu značajno smanjiti troškovi proizvodnje i ostvariti profit. O novom konceptu u agraru prepoznatljivom kao „precizna poljoprivreda“ sve više se govori i kod nas. 

Nekada futuristička priča o dronovima u poljoprivredi postala je realnost. Videti ovu moćnu letelicu iznad polja pomalo liči na scenu iz naučno fantastičnog filma, ipak, čini se da će takvi prizori i kod nas biti sve češći jer koncept precizne poljoprivrede optimizuje troškove i obezbeđuje održivost proizvodnje ističe stručnjak za tu oblast Lazar Turšijan.

Pročitajte još...   Kako zaštiti domaće autohtone životinje - konferencija u Banjaluci

Poljoprivredni roboti, GPS navigacije, senzori i veštačka inteligencija kao i sve veća integracija dronova u poljoprivrednu proizvodnju, kako se očekuje dovešće do potpune transformacije proizvodnje.

Bez obzira na to koliko tehnologija napreduje, ljudski faktor će uvek biti ključan za uspeh u svim oblastima, smatra stručnjak za mašinske elemente Dragan Balać.

Pročitajte još...   Cijene pilećeg mesa će pojeftiniti u narednih par dana

Kreativnost, inovativnost, intuicija i sposobnost da donosimo složene odluke često nadmašuju ono što mašina može da ponudi, ali je prihvatanje i primena novih tehnologija neminovnost i jedini garant uspeha poručuju naši sagovornici.

 

 

(rtv.rs)

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj