U prvom dijelu sedmice vrijeme će pogodovati radovima u polju | Agroportal.ba
Agro vijesti

U prvom dijelu sedmice vrijeme će pogodovati radovima u polju

poljoprivreda_21

Vremenske prilike u Republici Srpskoj u prvoj polovini ove sedmice odgovaraće za predviđene aktuelne poljoprivredne radove na otvorenom, dok će ih lokalne padavine povremeno prekidati u drugom dijelu, navodi se u sedmičnom biltenu agrometeorologa Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Toplo vrijeme početkom i krajem prošle sedmice odgovaralo je za intenzivniju pojavu nekoliko vrsta biljnih vaši, kao i jabukinog smotavca, upozoravaju agrometeorolozi i dodaju da je u toku polaganje jaja ovog insekta, a u pojedinim regionima je započelo piljenje larvi.

Pročitajte još...   Prijedor izdvaja za plastenike više od 60.000 KM

Kod ratarskih kultura u poniklim usjevima kukuruza i suncokreta registrovano je prisustvo štetočina, kao i sive kukuruzne pipe.

Tokom proteklih sedam dana bilo je uslova i za razvoj biljnih bolesti, što ukazuje na moguće problema u ratarskim kulturama.

U zasadima jabuke prisutan je infektivni materijal patogenih prouzrokovača čađave pjegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke, tako da sa novim padavinama može doći do ostvarenja infekcije ovim patogenom, napominju u sedmičnom biltenu.

Pročitajte još...   Više od 1,2 miliona KM za podršku poljoprivredi i malim firmama

Kod ratarskih kultura, u fazi cvjetanja ječma i u uslovima visoke vlažnosti postoji rizik od ostvarenja infekcije klasa prouzrokovačem fuzarioze klasa, odnosno šturosti klasa.

 

 

(srna)

 

Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj