Otkup junadi za Srbiju i Tursku | Agroportal.ba
Agro vijesti

Otkup junadi za Srbiju i Tursku

U Semberiji je počeo otkup junadi za izvoz mesa u Srbiju i Tursku. Oko 6.000 tona biće isporučeno do kraja godine. Time će biti riješen problem viška tovnih grla na ovom području, i stvoreni uslovi za novi proizvodni ciklus, rtrs.

Bolje prodati nego držati

Iako otkupnom cijenom nisu potpuno zadovoljni, kažu, bolje je prodati, nego držati stoku i stvarati troškove.

Stočar Јovo Mićić iz semberskog sela Gradac, u tovu ima 84 grla. Ovih dana isporučio je 23, koja su dostigla potrebnu masu. Otkup je, kaže, došao u pravo vrijeme. Cijena od 4,10 KM je podnošljiva, jer grla nisu prerasla i stvorila dodatne troškove.

Imao sam problem prošle godine kada bikovi prerastaju. Velike su im uslužne potrebe i prave minus proizvođačima. Kada bi izvoz išao stalno, onda to ne bi bio problem. Sve što priraste to odlazi. Bez izvoza je problem veliki, kaže Јovo Mićić.

Glava teleta

Kada otkup stane cijena tovnih grla padne do 3,70 KM. To je ispod linije rentabilnosti i ugrožava ciklus proizvodnje, u kojem je nabavka teladi najveća stavka zbog nedostatka na domaćem tržištu.

Tele je od 1.200 do 1.300 KM.  Kupuje se glava, ne kupuje se kilaža teleta, jer je problem za tovni materijal. U tom lancu zarade, svi hoće da zarade, što je nemoguće

Poručuje Ilija Cvjetinović, stočar iz Triješnice, a na njegove riječi nadovezuje se i Јovo Mićić.

Ne možeš za jednog bika dva teleta da uzmeš. Kada bi mogli dva i po teleta da uzmemo za bika od 600 kg, to bi bila neka proizvodnja gdje bi smo se dobro pokrivali. Na taj način bi i moja djeca ostajala na selu i sebe vidjela u toj priči.

Podsticaji ministarstva

Velika pomoć u ovoj proizvodnji su podsticaji resornog ministarstva od 200 KM po grlu. Kada bi i otkup bio kontinuiran, proizvodnju bi širili. Ohrabruje, što ovu godinu završavaju bez gubitaka.

Otkupiće se sva stoka do Nove godine. Otkup je u toku, stoka se tovari, za sada se redovno isplaćuje. To je najvažnije za proizvođače da ljudi mogu da ubacuju novu telad. Napominje Ljubiša Stevanović, iz Udruženja poljoprivrednika sela Semberije.

U Srbiju su već isporučili oko 4.000 tovnih grla, kažu u Udruženju poljoprivrednika. Očekuju da će do kraja decembra, sa ovih prostora izvesti oko 4.000 tona mesa u Tursku.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nedjeljom radio na njivi, čeka ga kazna

Agro vijesti

Kako je ‘američka trulež’ zaprijetila da uništi pčelarstvo