STUDEN Grupa: Privredni razvoj Brčko distrikta je prioritet koji ne treba da čeka | Agroportal.ba
Agro vijesti

STUDEN Grupa: Privredni razvoj Brčko distrikta je prioritet koji ne treba da čeka

Vanredno stanje i cjelokupna situacija u vezi sa koronavirusom usporile su aktivnosti započete na „Poslovnoj inicijativi za sveobuhvatno poboljšanje poslovnog ambijenta i standarda života u Brčko distriktu BiH“ STUDEN Grupe

Imajući u vidu negativne posljedice koje je pandemija COVID 19 ostavila na privredu u cijelom svijetu, pa tako i kod nas, STUDEN Grupa je zvanično predložila Vladi Brčko distrikta BiH što raniju realizaciju prvog projekta iz predstavljene Poslovne inicijative. 

Poslije potpisivanja Memoranduma o razumijevanju i kreiranja akcionog plana 4. decembra 2019. godine između Vlade Brčko distrika BiH i STUDEN & CO Holdinga GmbH konkretizovane su pretpostavke za dalje faze realizacije. Definisani su i stručni timovi koji su nastavili sa radom, međutim ova kriza dovela je do zaustavljanja većine planiranih zajedničkih aktivnosti. Zbog toga smo predložili ubrzanu realizaciju barem jednog od projekata iz Inicijative, za koji smatramo da može u veoma kratkom roku otvoriti nova radna mjesta i pokrenuti niz proizvodnih, logističkih i drugih privrednih aktivnosti u Brčko distriktu.

Rekao je predsjednik Uprave STUDEN Holdinga Ilija Studen. 

Pročitajte još...   Ljubav prema koži pretvorio u biznis

Prvi projekat u Poslovnoj inicijativi koja je predstavljena u junu 2019. godine odnosi se na privredni i geografski potencijal Brčko distrika BiH, zonu rada i industrije „Brod“. Investicije samo na ovom projektu mogu da obezbjede posao za 220 osoba u periodu od nekoliko godina, uz ulaganja od preko 20 miliona KM.

Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu STUDEN Grupe u uspješnim realizacijama velikih investicionih projekata, zona „Brod“ bi mogla da postane lokalni pokretač ekonomskog razvoja, ali i regionalno prepoznatljiv centar koji bi indukovao jačanje investicione klime u Brčko distriktu BiH. Brzina realizacije projekta će zavisiti od efikasnosti lokalnih vlasti za realizaciju strateških privrednih projekata.

Rekao je Studen.

Pročitajte još...   Brčko: Otvoren Јavni poziv za zapošljavanje, obezbijeđeno milion KM

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, od proglašavanja vanrednog stanja pa do 28. aprila 2020. godine, u Brčkom je bez posla ostalo 220 osoba.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?