Afrička svinjska kuga kao potencijalni problem | Agroportal.ba
Agro vijesti

Afrička svinjska kuga kao potencijalni problem

Domaći uzgajivači svinja poručuju da u BiH mora da bude pooštrena kontrola uvoza živih svinja i svinjskog mesa, zbog kuge koja hara u nekoliko država istočne Evrope, piše Blic.rs

[tie_full_img][/tie_full_img]

Naglašavaju da se sa afričkom kugom svinja nije igrati, s obzirom na to da u slučaju pojave zaraze u jednom domaćinstvu moraju da budu uništene sve svinje u prečniku od 20 kilometara.

Nadležni objašnjavaju da virus afričke kuge svinja ne predstavlja opasnost za ljude i druge vrste životinja, ali da izaziva velike ekonomske štete u svinjogojstvu.

Način prijenosa

Riječ je o oboljenju uzrokovanom virusom od kojeg oboljevaju isključivo domaće i divlje svinje. Bolest se može prenijeti direktnim kontaktom između zdravih i zaraženih svinja ili indirektno putem proizvoda zaraženih svinja ili preko vozila, odijeće i drugog materijala koji je bio u kontaktu sa zaraženim svinjama.

Takođe, virus se širi i kontaminiranom hranom i vodom, leševima uginulih i zaklanih životinja, preko glodara i insekata.

Stroga kontrola pri uvozu

U Udruženju uzgajivača svinja RS naglašavaju da uvoz mora biti rigorozno kontrolisan, jer zaraza često zna da bude u kostima svinja.

Zaraza može da se prenese i preko svinjskih otpadaka. Afrička svinjska kuga je veoma opasna zarazna bolest za koju nema lijeka i koja za kratko vrijeme prerasta u epidemiju. S obzirom na to da je BiH poznata kao država sa prilično slabim kontrolama prilikom uvoza, plašimo se da bi zaraženo meso moglo da završi i kod nas, a onda neka nam je “Bog u pomoći”, kaže predsjednik ovog udruženja Mišo Maljčić.

Najbliža žarišta afričke svinjske kuge su prijavljena u Češkoj i Rumuniji, a u Kancelariji za veterinarstvo BiH tvrde da u ovom trenutku ne postoji neposredni visoki rizik od pojave ove bolesti na našem području direktnim prenosom preko divljih svinja.

Pročitajte još...   Nuklearni otpad u svrhu dnevne politike? Zašto da ne, ovo je ipak Bosna i Hercegovina

U Evropi je bolest zabilježena u Estoniji, Litvaniji, Letoniji, Poljskoj, Rusiji, i Ukrajini.

Jedemo svinjetinu iz Rumunije

Kako smo saznali u Spoljnotrgovinskoj komori, u junu i julu nije bilo uvoza živih svinja iz ovih država, dok smo u istom periodu iz Rumunije uvezli 96 tona svinjskog mesa u vrijednosti od 541.352 KM.

Iz pomenute kancelarije poručuju da je iz svih država u kojima je zabilježena pojava afričke svinjske kuge zabranjen uvoz živih svinja, te svinjskog mesa i proizvoda koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus.

U BiH nikada nije bila zabilježena afrička svinjska kuga, ali svakodnevno pratimo epidemiološku situaciju. U skladu sa tim, donose se uputstva o zabrani uvoza određenih pošiljki radi spriječavanja unosa afričke svinjske kuge u BiH. Na snazi je i Pravilnik o mjerama za nadzor ove zaraze, saopštili su iz ove kancelarije.

Programom mjera zdravstvene zaštite životinja propisano je da svi korisnici lovišta moraju da dostave uzorak krvi, slezene i bubrega od svake ulovljene ili nađene jedinke divlje svinje do ovlaštene laboratorije za klasičnu i afričku svinjsku kugu u BiH, s ciljem ranog otkrivanja bolesti.

Pročitajte još...   Državne oranice u Bijeljini i dalje "na čekanju"

Nema vakcine ni terapije

U Ministarstvu poljoprivrede RS upozoravaju da trenutno ne postoji vakcina ili terapija protiv virusa ove bolesti, zbog čega je veoma važno spriječiti njen prodor.

Bolest se manifestuje iznenadnim uginućem jedne ili više svinja. Simptomi su i gubitak apetita, potištenost, povišena tijelesna temperatura do 42 stepena, krvarenje po koži – najčešće po ušima, njušci, repu, krvav proliv, pobačaji, nesigurnost u hodu, otežano disanje, kašljanje, povraćanje, kažu u ovom ministarstvu.

Izvor: Blic.rs

Shares
Slične objave
Agro savjetiAgro vijesti

Priručnik za proizvođače mlijeka

Agro reportažeAgro vijesti

Povratak kući, voćnjaku i bilju