Agrar i proizvodnja hrane su naša jedina šansa i moramo je iskoristiti | Agroportal.ba
Agro vijesti

Agrar i proizvodnja hrane su naša jedina šansa i moramo je iskoristiti

Agroindustrija je grana privrede koja se pokazala održivom i koja bi u budućnosti mogla biti generator privrednog rasta BiH. To potvrđuje i podatak da je taj sektor jedini u prvom polugodištu ove godine zabilježio rast izvoza u odnosu na isti period lani.

Prema analizi Spoljnotrgovinske komore BiH, ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene za prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 13,28 milijardi maraka i manji je za skoro 17 odsto u odnosu na isti period 2019. Izvoz je pao za nešto više od 15 odsto, a uvoz za skoro 18 odsto.

I dok je u svim ostalim sektorima zabilježen veliki pad plasmana proizvoda na inostrana tržišta, agroindustrija je zabilježila rast od 2,5 odsto. Podaci Spoljnotrgovinske komore pokazuju da je sektor agroindustrije u prvih šest mjeseci ove godine plasirao robu u vrijednosti nešto većoj od 395 miliona maraka, dok je u istom periodu lani izvezena roba u vrijednosti 384,8 miliona KM.

Kada je riječ o uvozu agroindustrijskih proizvoda, od januara do kraja juna u BiH su stigli proizvodi u vrijednosti od skoro milijardu i po maraka, dok je vrijednost uvezenih proizvoda u istom periodu lani iznosila 1,534 milijarde KM.

Pročitajte još...   Radiša obrađuje 82 hektara zemlje

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić kaže za “Glas Srpske” da BiH ima sve preduslove za jačanje agroindustrije i povećanje konkurentnosti na tržištu sa znatno razvijenijim zemljama.

Možda ne možemo u metalskom sektoru i informacionim tehnologijama biti konkurencija zemljama zapadne Evrope, ali u sektoru agroindustrije i te kako možemo. Problem je što još nismo dovoljno spoznali naše mogućnosti i u ovoj fazi trebalo bi više zaštititi domaću proizvodnju. Pandemija je pokazala da je agroindustrija prilagodljiva i da joj je ipak prednost to što je usitnjena, jer samim tim nije podložna naglim padovima kao velike kompanije, istakao je Vasić, naglasivši da se u ovom slučaju nedostatak pokazao kao prednost koju treba iskoristiti.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da domaću proizvodnju i dalje pritišće enorman uvoz poljoprivrednih sirovina.

Prekomjeran uvoz nam stvara tržišne viškove i tu se mora nešto preduzeti. Agrar je naša jedina šansa i proizvodnja hrane je prilika koja se mora iskoristiti. Potrebno je povezati sve karike u tom lancu i povećati izvoz gotovih proizvoda u oblasti agroindustrije jer je samo to šansa za zaradu, rekao je Marinković.

Sporazumi

Nemanja Vasić upozorava da su se mnoge evropske zemlje u jeku pandemije oglušile o sporazume i okrenule same sebi, te da bi i BiH ponekad trebalo da probleme sagleda “evropskim očima”.

Postojeći ugovori nisu poštovani čim se dospjelo u krizu, evropske zemlje su počele sebe da posmatraju kao izolovane jedinke i da se zatvaraju bez obzira na sporazume. Smatram da BiH malo prenaglašeno gleda te sporazume kao nešto nepromjenljivo, rekao je Vasić.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?