Agrar i proizvodnja hrane su naša jedina šansa i moramo je iskoristiti | Agroportal.ba
Agro vijesti

Agrar i proizvodnja hrane su naša jedina šansa i moramo je iskoristiti

Agroindustrija je grana privrede koja se pokazala održivom i koja bi u budućnosti mogla biti generator privrednog rasta BiH. To potvrđuje i podatak da je taj sektor jedini u prvom polugodištu ove godine zabilježio rast izvoza u odnosu na isti period lani.

Prema analizi Spoljnotrgovinske komore BiH, ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene za prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 13,28 milijardi maraka i manji je za skoro 17 odsto u odnosu na isti period 2019. Izvoz je pao za nešto više od 15 odsto, a uvoz za skoro 18 odsto.

I dok je u svim ostalim sektorima zabilježen veliki pad plasmana proizvoda na inostrana tržišta, agroindustrija je zabilježila rast od 2,5 odsto. Podaci Spoljnotrgovinske komore pokazuju da je sektor agroindustrije u prvih šest mjeseci ove godine plasirao robu u vrijednosti nešto većoj od 395 miliona maraka, dok je u istom periodu lani izvezena roba u vrijednosti 384,8 miliona KM.

Kada je riječ o uvozu agroindustrijskih proizvoda, od januara do kraja juna u BiH su stigli proizvodi u vrijednosti od skoro milijardu i po maraka, dok je vrijednost uvezenih proizvoda u istom periodu lani iznosila 1,534 milijarde KM.

Pročitajte još...   Uvoz je uništio domaću poljoprivredu a epidemija zadala konačan udarac

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić kaže za “Glas Srpske” da BiH ima sve preduslove za jačanje agroindustrije i povećanje konkurentnosti na tržištu sa znatno razvijenijim zemljama.

Možda ne možemo u metalskom sektoru i informacionim tehnologijama biti konkurencija zemljama zapadne Evrope, ali u sektoru agroindustrije i te kako možemo. Problem je što još nismo dovoljno spoznali naše mogućnosti i u ovoj fazi trebalo bi više zaštititi domaću proizvodnju. Pandemija je pokazala da je agroindustrija prilagodljiva i da joj je ipak prednost to što je usitnjena, jer samim tim nije podložna naglim padovima kao velike kompanije, istakao je Vasić, naglasivši da se u ovom slučaju nedostatak pokazao kao prednost koju treba iskoristiti.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da domaću proizvodnju i dalje pritišće enorman uvoz poljoprivrednih sirovina.

Prekomjeran uvoz nam stvara tržišne viškove i tu se mora nešto preduzeti. Agrar je naša jedina šansa i proizvodnja hrane je prilika koja se mora iskoristiti. Potrebno je povezati sve karike u tom lancu i povećati izvoz gotovih proizvoda u oblasti agroindustrije jer je samo to šansa za zaradu, rekao je Marinković.

Sporazumi

Nemanja Vasić upozorava da su se mnoge evropske zemlje u jeku pandemije oglušile o sporazume i okrenule same sebi, te da bi i BiH ponekad trebalo da probleme sagleda “evropskim očima”.

Postojeći ugovori nisu poštovani čim se dospjelo u krizu, evropske zemlje su počele sebe da posmatraju kao izolovane jedinke i da se zatvaraju bez obzira na sporazume. Smatram da BiH malo prenaglašeno gleda te sporazume kao nešto nepromjenljivo, rekao je Vasić.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Košarac: Ubrzati procedure da VMBiH razmotri uvođenje prelevmana i carina

Agro vijesti

Više od 1,2 miliona KM za podršku poljoprivredi i malim firmama