Ambiciozni planovi uzgajivača koza “Kozara” | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Ambiciozni planovi uzgajivača koza “Kozara”

Udruženje uzgajivača koza „Kozara“, koje okuplja 40 članova sa područja dubičke, prijedorske i gradiške opštine sa ukupno 25.000 ovih domaćih životinja, ohrabreno je nabavkom mehanizacije.

Žarko Tubin, konsultant IFAD projekta za razvoj ruralnih područja, kaže da je njihov primarni cilj poboljšanje kapaciteta uzgajivača koza.

Nabavili smo rolo presu.

Kazao je Tubin nakon sastanka sa uzghajivačima koza iz tri potkozarske opštine, koji su naglasili potrebu za još većim stepenom modernizacije u svojoj đelatnosti.

To se primarno odnosi na mehanizaciju za pripremu kvalitetne stočne hrane.

Osim Kozarske Dubice slične projekte proveli smo u Novom Gradu, Kostajnici i Oštroj Luci, gđe je takođe istaknut značaj udruživanja uzgajivača koza. Na taj način je lakše konkurisati za projekte i zajednički raditi na poboljšanju uslova ovog vida proizvodnje.

On je najavio skorašnji, novi projekat IFAD-a na rok od deset godina koji poljoprivrednicima pruža novu razvojnu šansu.
Darko Lukač, uzgajivač koza iz mjesta Novoselci, inače predsjednik Udruženja uzgajivača „Kozara“, fokusirao se na područja Novoselaca, Knežice i Pobrđana. Gdje je ova djelatnost intenzivna. Naglasio je potrebu udruživanja poljoprivrednih proizvođača te stvaranje mašinskih prstenova. Uvjeren je da je to mnogo kraći i efikasniji put ka domaćim i inostranim projektima.

Pročitajte još...   Prvi "Dani kajmaka" u Han Pijesku

Do novca nije lako doći ali se upornost isplati. Ovo je naš sedmi projekat koji je uspješno realizovan. Bitna je pomoć kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS iz Prijedora te Ođeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Kozarska Dubica – rekao je Lukač.

Duško Bodilović, načelnik dubičkog resornog odjeljenja, ocijenio je projekat nabavke poljoprivredne mehanizacije primjerom dobre prakse u stočarstvu. U dubičkoj lokalnoj upravi, kazao je Bodilović, organizovano pomažu poljoprivrednicima prilikom registracije udruženja, pisanja projekata i konkurisanja kod različitih finansijera. Upravo će ta pomoć  i dalje biti neophodna Udruženju uzgajivača koza „Kozara“ koje ima ambiciozne planove. U prioritetu je nabavka novog traktora veće snage za potrebe više uzgajivača koza i ovaca.

Pročitajte još...   Oaza sa 120 koza: Mlada Banjalučanka stvorila poljoprivredno domaćinstvo

Uzgajivači koza iz Prnjavora

Zora i Slobodan Karanović iz Štivora kod Prnjavora, koji su u ovaj kraj doselili iz Drvara, postali su uspješni uzgajivači koza. Oni posjeduju tridesetak grla, a u njihovoj ishrani pomažu i djeca.

Koze su za nas glavni izvor prihoda, prodajemo mlijeko u selu, imamo dovoljno paše, koze nisu zahtjevne. Zadovoljni smo, a stado stalno povećavamo.

Izvor: Srpskainfo.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM

1 Comment

Comments are closed.