Farma Jurišića, oaza poni konja, koza, magaraca, paunova… | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Farma Jurišića, oaza poni konja, koza, magaraca, paunova…

Porodica Jurišić iz Johove Bare kod Modriče podigla je farmu poni konja, magaraca, koza. Imaju i nekoliko ovaca, ali tragaju za brojkom od 100, avaz.

Melem za svaku ranu

Tu su i paunovi, guske i patke. Kažu da uživaju dok druguju sa svojim ljubimcima. Supružnici Mara i Josip Jurišić uglas poručuju: “Životinje se vole kao i ljudi!“

Riječ je o ljudima koji su kao melem za svaku ranu. Srdačni, obrazovani, vezani za to podneblje, a opet, posebni.

Posebni, jer su u Johovoj Bari podigli farmu na kojoj nema šta nema. Mara i Josip brinu i nadgledaju. Podršku im pruža otac Nikola, koji se godinama još ne predaje.

Dugogodišnji san

Trenutno imamo 50 magarica. 130 koza, imamo jednog magarca, te pet poni konja. Imamo pauna, guske i patke. Neka su nam živi i zdravi. Oni nas uveseljavaju, započeo je svoju priču Josip Jurišić.  

Farma je bila u mislima još prije deset godina. Želja Jurišića se ostvarila.  

Kada sam se vratio u zavičaj 2008. godine, sinula je ideja da podignemo farmu, a imali smo značajne površine. I, evo, punih pet godina farma funkcioniše. Sada je proširujemo i vidjećemo gdje ćemo se zaustaviti, ističe Jurišić.  

Dodaje da mu u radu pomažu otac, majka, supruga, dvojica sezonskih radnika.

Razmišljaju o preradi mliječnih proizvoda

Magarac Stevo stigao je iz srednje Bosne i on je vođa, glavni je na farmi. Bez njega ništa ne bi bilo isto. Lakše je raditi s magarcima nego s kozama. Lakše nam je raditi s 50 magarica nego s dvije koze, ali ne odustajemo. Imamo i pauna, patke i guske. Svi žive zajedno, nema pregrada. Svi se slažu i poštuju. Pametni su kao ljudi, hvali Jurišić svoje životinje.

Ponosni na djecu

Supružnici Jurišić vratili su se u modrički kraj.  

Našu firmu u inostranstvu sada su naslijedili sin i snaja. Oni imaju dvoje djece, a mi smo ovdje. Hoćemo da angažujemo dovoljan broj radnika, a mi da odmaramo makar sedam ili osam mjeseci godišnje. Nikada nismo uzgajali konje, a sada imamo poni konje. Oni su fascinantni. Kada sam imao 9 godina, na moru u Podgori sam prvi put vidio magarce. Sada ih imamo, a imaćemo i ovaca, nastavlja Josip.

Magarce hrane jabukama   

Jurišići hrane magarce i poni konje jabukama. Kažu, životinje nisu prezahtjevne.  

Jedu jabuke, ne izvolijevaju. Jabuke su dobro rodile. Hrane se kukuruzom, pšenicom, zobi. Nešto proizvodimo hrane, nešto kupimo. Imamo svoje sijeno, ono je jako potrebno u ishrani. Ne žalimo se. Farma nam je još hobi. Kasnije će postati preduzeće. Zaposlićemo na neodređeno vrijeme nekoliko radnika. Edukujemo se, stičemo nova znanja i iskustva. Internet pruža razne mogućnosti, ali i mediji. Završio sam ekonomiju i u Bosni i Hercegovini vidim veliki potencijal, nastavlja Josip Jurišić. 

Farma ove porodice u Johovoj Bari, na pola puta između Modriče i Gradačca, postala je atrakcija, svečanost za oko. Dolaze turisti da pogledaju i da se dive.  

Imamo mnogo posjeta tokom godine. Želimo da poboljšamo putnu mrežu, sve lokacije. Imaće priliku da ovdje borave u ljetnjikovcu, da raspale roštilj. Imamo asfalt do kućnog praga, a sve zahvaljujući našem prijatelju i načelniku Modriče Mladenu Krekiću, podvukao je Jurišić.

Magareće mlijeko je ljekovito

Josip Jurišić zna šta radi.  

Zasavica u Posavini je za sada vodeća. Međutim, magareće mlijeko, ali i sir su jako ljekoviti. Dolaze ljudi i traže to. Ko može, taj plati, ko ne može, neka mu je prosto i sretno. Treba nam još 100 dunuma zemlje da imamo površine za ispašu. Želja nam je da imamo 150 magarica, ali i više od stotinu ovaca. Ispunićemo svoju želju, obećava Josip.

Komšije hvali, poziva ih na golf 

Gubava vremena i složeni događaji iz devedesetih godina prošlog vijeka odveli su Jurišiće daleko od rodnog kraja. Ljubav prema zavičaju je, ipak, pobijedila.  

Imamo veoma dobru komunikaciju s komšijama. Sa svima smo u dosta korektnim relacijama. Neću se smiriti dok ne napravim terene i da s komšijama igramo golf. To je moj omiljeni sport. Znate, ko ne voli životinje, taj ne voli ni ljude. Mi ih volimo i još ću golfom sve začiniti,   zaključio je Josip Jurišić, farmer iz Johove Bare.

Nema sreće bez ljubavi. Jurišići iz Johove Bare kod Modriče srećni su ljudi. Jer, vole ono što rade. 

Pročitajte još...   Ministarstvo poljoprivrede RS, negira navode "Asocijacije poljoprivrednih udruženja Semberije"

 

 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici očekuju manji rod krompira i veće cijene

Agro vijesti

Lažni med se širi tržištem u BiH