Godišnje istraživanje poljoprivrednih gazdinstava od 01. decembra | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Godišnje istraživanje poljoprivrednih gazdinstava od 01. decembra

Zavod za statistiku Republike Srpske od 1. do 15. decembra sprovešće anketu godišnjeg istraživanja poljoprivrednih gazdinstava za 2018. Anketom će biti prikupljeni podaci o površinama i ostvarenoj proizvodnji ratarskih kultura. Povrća, voća i grožđa, kao i o brojnom stanju stoke u Srpskoj, rtrs.

EU regulative i metodologija

Ovim istraživanjem će se, prema definicijama propisanim važećim EU regulativama i metodološkim uputstvima i preporukama Evrostata, doći i do podataka o stočnoj proizvodnji, klanju stoke, proizvodnji i upotrebi mlijeka na gazdinstvu.

Doći će se do podataka o prometu vlastitih poljoprivrednih proizvoda. Radnoj snazi, vrijednosti i površini kupljenog i zakupljenog poljoprivrednog zemljišta. Te sredstvima i uslugama korištenim u poljoprivrednoj proizvodnji. Saopšteno je iz Zavoda.

Porodična gazdinstva i pravna lica

Iz ove institucije naveli su da će anketom na teritoriji Srpske biti obuhvaćeno oko 6.000 porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i gazdinstava pravnih lica i preduzetnika.

Porodična gazdinstva odabrana su slučajnim izborom. Podaci za gazdinstva pravnih lica i preduzetnika biće prikupljeni izvještajnom metodom. Prikupljeni podaci koristiće se isključivo u statističke svrhe. Isti će obezbijediti osnovu za izradu indikatora uporedivih na međunarodnom nivou, navode iz Zavoda.

Ovlašteni anketari će sprovoditi ovo istraživanje na osnovu plana rada Zavoda za ovu godinu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka