Sezona svinjokolja, pripreme čvaraka, suvog mesa i kobasica polako se zahuktava širom Srpske. Uzgajivači tovljenika ističu da im, uprkos solidnoj prodaji, glavobolju zadaje niska cijena, glassrpske.
Vjekovni običaj
U ovom dijelu godine domaći proizvođači svinja nadaju se dobroj zaradi. Zbog vjekovnog običaja na ovim prostorima koji podrazumijeva pripremu mesnih delikatesa za zimu. Međutim prethodnih nekoliko godina, baš kao i ove, računicu im mrsi prekomjeran uvoz svinjskog mesa koji obara cijenu.
Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić ističe da je trenutna situacija povoljna za kupce, ali ne i za uzgajivače.
Sezona još nije u punom jeku, ali interesovanje za tovljenicima je solidno. Građani se raspituju, rezervišu i osjeti se euforija tražnje. Međutim, maloprodajna cijena ranjenika je daleko od rentabilne. Na pijacama se tovljenici prodaju od 2,80 do tri marke po kilogramu žive vage. Na farmama od 2,30 KM plus PDV, rekao je Maljčić.
Uvoz pravi problem
Naveo je da su cijene svinja lani bile za desetak odsto više i kretale se između 3,20 i 3,30 KM. Prema njegovim riječima, uvoz svinjskih polutki lani je značajno poljuljao domaću proizvodnju, pa se plaše da bi tako moglo biti i ove godine.
Problem je što se kod nas uvozi najjeftinija roba spornog kvaliteta! Zbog lošeg standarda potrošači ne obraćaju mnogo pažnje na kvalitet jer za njih je meso – meso. Niko ne postavlja pitanje da li je svinja hranjena industrijskim otpadom ili zdravim žitaricama. Čekamo formiranje nove Vlade RS, od koje ćemo zahtijevati jaču kontrolu uvoza.
Maljčić dodaje da prasići trenutno koštaju od 3,30 do 3,80 KM po kilogramu žive vage. Skok cijena se očekuje pred novogodišnje i božićne praznike.
Kompenzacija i zamjena
Vlasnik farme “Zelengaj” iz Laminaca kod Gradiške Ranko Sarajlić nije zadovoljan tražnjom. Ono što proda, kaže, završava raznim kompenzacijama i zamjenom robe.
Uvoz robe lošeg kvaliteta je glavni krivac za slabu potražnju domaćeg mesa. Godinama tražimo zaštitu domaće proizvodnje, ali vlasti u Sarajevu su bile gluve za naše molbe. Mnogo nade polažemo u novu garnituru vlasti jer nam je predsjednik RS Milorad Dodik obećao pomoć, rekao je Sarajlić.
Marko J. iz Gradiške tradicionalno svake godine sredinom novembra kolje svinje. Kako kaže, na taj način siguran da njegova porodica jede svježe i zdravo meso.
U proljeće kupim dvoje prasića i sam ih hranim. Tako znam da je kvalitet mesa, čvaraka i masti zasigurno dobar, a i jednostavnije je nego dati odjednom 800-900 KM za dva tovljenika. Priča ovaj domaćin i naglašava da će najviše mesa otići u kobasice i vješalice, a ono što pretekne završiće u zamrzivaču.
Kontrola mesa
Veterinari apeluju na domaćine da nakon klanja svinja meso obavezno odnesu na pregled u najbližu veterinarsku ambulantu. Trihineloza je bolest koja najčešće napada svinje, a ljudi mogu da obole konzumiranjem zaraženog mesa.