Analiza zemljišta o trošku Grada Bijeljine | Agroportal.ba
Agro vijesti

Analiza zemljišta o trošku Grada Bijeljine

Grad Bijeljina i Agrarni fond obezbijedili su oko 30.000 konvertibilnih maraka za analizu gotovo 1.000 uzoraka zemljišta na području Semberije, a u sprovođenje ovog projekta biće uključeni i Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske i Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu /UIS/.

Menadžer Grada Bijeljina Predrag Jović istakao je nakon sastanka sa predstavnicima navedenih ustanova i institucija da će ova analiza doprinijeti povećanju kvantiteta i kvaliteta u okviru domaće poljoprivredne proizvodnje.

Profesori i studenti Poljoprivrednog fakulteta UIS, odjeljenje u Bijeljini, uradiće analizu, a uzorke će uzimati stručnjaci Ministarstva poljoprivrede. Na ovaj način ćemo dobiti detaljne podatke o kvalitetu zemljišta, posebno u plavnim područjima kraj Drine i Save, naveo je Jović.

On je naglasio da je na današnjem sastanku dogovoreno da Poljoprivredno dobro /PD/ „Semberija“ omogući studentima Poljoprivrednog fakulteta u Bijeljini vršenje prakse.

Gradska uprava već 10 godina uspješno sarađuje sa Poljoprivrednim fakultetom i drago nam je da smo uspjeli da odgovorimo potrebama njihovih studenata. PD „Semberija“ je u prethodnom periodu doživjela transformaciju u organizacionom smislu i svjedoci smo njenog procvata. Imaju veoma kvalitetnu farmu za proizvodnju mlijeka, razmišljaju o ponovnom pokretanju proizvodnje sjemenskog kukuruza i sigurno su jedan od temelja poljoprivrede u Semberiji, kaže Jović.

On je podsjetio da je u međuvremenu izgrađena i nova ogledna farma pri Poljoprivrednoj školi, što će doprinijeti unapređenju nastave u oblasti stočarstva.

Pročitajte još...   PD Semberija povećava ulaganja u mljekarstvo (VIDEO)

Vesna Milić, dekan Poljoprivrednog fakulteta UIS-a, odjeljenje u Bijeljini, zahvalila je Gradskoj upravi i gradonačelniku Mići Mićiću što su prepoznali značaj poljoprivrede za dalji razvoj Semberije i Republike Srpske.

Analiza zemljišta koju ćemo vršiti odnosiće se na proizvođače koji obrađuju manje površine, jer je veoma važno da, ukoliko nema potrebe za tim, ne koriste velike količine mineralnih đubriva i ne zagađuju zemljište. Cilj je da dobiju jasne smjernice šta to najbolje uspijeva na njihovim gazdinstvima, ali ovom saradnjom želimo i da obezbijedimo veće količine hrane, nova radna mjesta, te da privučemo mlade da ostanu u Semberiji, poručila je Milićeva.

Pomoćnik ministra u resoru poljoprivrede, prehrambene industrije i ruralnog razvoja Zoran Maletić kaže da se ove godine nije javilo mnogo poljoprivrednika koji žele da izvrše analizu zemljišta, zbog čega su u Ministarstvu odlučili da ostvare saradnju sa bijeljinskim Agrarnim fondom i Gradskom upravom Grada Bijeljina.

Analize zemljišta će biti nastavljene i narednih godina. Želimo da ispitamo kvalitet u cijeloj Semberiji i budemo svjesni čime zaista raspolažemo, zaključio je Maletić.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM