Izmjenama Zakona o carinskoj politici pomoći privredi | Agroportal.ba
Agro vijesti

Izmjenama Zakona o carinskoj politici pomoći privredi

Poljoprivrednici izmanipulisani tvrdi Košarac
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas da se privrednim društvima u BiH može pomoći izmjenama Zakona o carinskoj politici u vezi sa privremenim suspenzijama carinskih stopa.

Košarac je jučer, nakon posjete kompaniji “Tema” u Modriči, rekao novinarima da je važno doći na lice mjesta i vidjeti kako privredni subjekti u Republici Srpskoj i Federaciji BiH obavljaju proizvodnu djelatnost, te sa menadžmentom definisati određene politike s ciljem zaštite i promocije domaće proizvodnje.

Ova kompanija obezbjeđuje prihode između tri i četiri miliona godišnje i stoprocentno izvozi u zemlje EU i zbog toga procjenjujemo da je veoma važno, iz aspekta implementacije ekspozea predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, da posjetimo naša privredna društva u Srpskoj i FBiH i vidimo kakve poteškoće imaju pri realizaciji poslovnih planova.

istakao je Košarac.

On je rekao da je cilj formiranje radne grupe koja bi se bavila promocijom i zaštitom domaće proizvodnje.

Komentarišući izjavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da Savjet ministara navodno nije imao agresivan pristup novonastaloj situaciji kada je riječ o izvozu mesa iz BiH u Tursku, Košarac je rekao da je to podvala jer je u prošloj godini izvezeno ukupno 98 tona mesa u Tursku, dok je u ovoj godini do kraja marta izvezena 761 tona mesa.

Pročitajte još...   Međunarodni poljoprivredni sajam prvi put onlajn

Košarac kaže da je posao sa Turskom proizvod dobrih odnosa bivšeg bošnjačkog člana Predsjedništva BiH /Bakira Izetbegovića/ i predsjednika Turske, te dodao da BiH duguje veliku zahvalnost Turskoj koja je omogućila izvoz mesa, jer to relaksira primarnu proizvodnju.

Plan je da, osim ove 761 tone obezbijedimo još dodatnih 1.500 tona i da ćemo ukupno odobrenu kvotu ispoštovati.

rekao je Košarac, dodajući da je sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom insistirao da ta dimenzija razgovora bude otvorena i sa ambasadorom Turske u BiH, te resornim ministrom u Vladi Turske.

Prema njegovim riječima, cilj je da kvota naredne godine bude 5.000 tona koje bi privrednici iz Republike Srpske i FBiH izvozili u Tursku.

Pročitajte još...   Poljoprivredna proizvodnja u prošloj godini značajno smanjena

Košarac je rekao da će jednak tretman imati i firme iz Republike Srpske i iz FBiH, te da će biti ukinuta praksa koju je zatekao u Ministarstvu, kojom nije bio ujednačen odnos kapaciteta Srpske i FBiH, te da su samo dvije kompanije iz FBiH obavljale taj posao.

Uložio sam energiju da i Republika Srpska, odnosno njene kompanije imaju jednak tretman u spoljnotrgovinskom poslu .

naglasio je Košarac.

Košarac je poručio da vrijeme lažnih briga treba da prestane.

Upitnik prema Evropskoj komisiji za izvoz mesa goveda u zemlje EU bio je četiri godine u Ministarstvu u prošlom mandatu, mi smo uspjeli da ga predamo i očekujemo da se odobri izvoz sirovog mesa u zemlje EU.

poručio je Košarac, koji je nakon kompanije “Tema” posjetio i kompaniju “Komo”, a položio je i cvijeće na grob pokojnog predsjednika Republike Srpske Milana Јelića.

Protokolom je planirano da posjeti i kompaniju “Tesla” i farmu “Agro-Nika farm”.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?