Andrić Farm spremni za izvoz u EU, uz pomoć grantova u projektu FARMA II | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Andrić Farm spremni za izvoz u EU, uz pomoć grantova u projektu FARMA II

Bespovratnih 600.000 maraka itekako će dobro doći za 11 korisnika koji su godinama u peradarstvu BiH kako bi uz svoje učešće nabavili još savremeniju opremu i poboljšali konkurentnost. Jednom riječju, kako bi se sto posto pripremili za izvoz pilećeg mesa u EU. Sredstvima USAID-a i Vlade Švedske peradari su osokoljeni, zahvalni su, jer osjećaju da nisu sami, piše avaz.ba

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: avaz.ba

To je bio razlog da posjetimo jednog od korisnika ovih sredstava, povratničku porodicu Andrić u Tramošnici Donjoj kod Pelagićeva. Imali su nam na svom peradarskom kompleksu šta pokazati i čime se pohvaliti.

Glava kuće i vlasnik “Andrić Farm” Spasoja, njegovi sinovi Lazo i Predrag, supruga Mira, dvije snahe, nakon što su se vratili na svoj kućni prag, počeli su razmišljati kuda i od čega da krenu. Odluka je pala, krenuti u tov pilića u svojoj režiji, onako amaterski, sami proizvodili, sami prodavali, borili se…

Pročitajte još...   Izvoz mliječnih proizvoda povećan za 12, uvoz smanjen za 13 odsto

Od 2009. godine počinju razmišljati na duže staze, počinje kooperantska saradnja s “Brovisom”, grade se farme, ostvaruje se i saradnja s firmom “Madi” iz Tešnja, a danas se sva proizvodnja tovnih pilića isporučuje “Perutnini” u Srbac.

Išli smo korak po korak. Ovo je odgovoran posao koji se isplati ako mu se ozbiljno priđe. Mi sada imamo pet farmi kapaciteta 660.000 komada pilića u šest godišnjih turnusa, i na taj način proizvedemo 1,4 miliona kilograma kvalitetnog pilećeg mesa, kaže Spasoja Andrić i napominje da, osim članova porodice, u farmama radi pet radnika.

Andrići u narednoj godini planiraju sagraditi i šestu farmu za tov pilića kapaciteta 40.000 komada u turnusu i time će zaokružiti plan proizvodnje i isporuke. Oni tvrde da je peradarstvo isplativa grana poljoprivrede, pogotovo ako i država shvati, pa kao i USAID i Švedska vlada pomognu farmerima da budu konkurentni Zapadu i da potpuno spremni dočekaju izvoz pilećeg mesa.

Bilo je pomoći sa strane, od ministarstva RS, Ministarstva za povratak FBiH, sada i u projektu Farma II u kome smo dobili 71 hiljadu maraka. Na ovo mi ćemo uložiti stotinu hiljada KM, kako bismo kompleks dogradili i nabavili još opreme za tov. Svima smo zahvalni, kaže Andrić.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Očekivani prinos kukuruza devet do 12 tona po hektaru

Agro vijesti

Crveno meso iz BiH neće još na evropsku trpezu