Subota , Decembar 7 2019
Početak / Agro vijesti / Očekuje se deblokada izvoza jabuka u Rusiju

Očekuje se deblokada izvoza jabuka u RusijuMinistarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske očekuje da će nakon dolaska ruske Federalne službe za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu biti deblokiran izvoz jabuka iz BiH u Rusiju, prenosi rtrs.

Portparol Ministarstva Aleksandar Macanović izjavio je Srni da, iako zasad nema potvrde tačnog datuma dolaska ruske fitosanitarne inspekcije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede očekuje da to bude uskoro.

On je naveo da su Ministarstvo i druge nadležne institucije Srpske preduzele određene konkretne i jasne korake da bi otpočeli pregovori sa Rusima radi ukidanja zabrane izvoza jabuka.

Iz evidencije izvoznika izbrisana je firma “Frukt kompani” iz Bijeljine i svi njeni kooperanti. Izvršene su kontrole kod navedenog izvoznika i potencijalnog uvoznika “Zeta” iz Bijeljine, a izvještaj je dostavljen Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Tužilaštvu Srpske radi preduzimanja daljih koraka, naglasio je Macanović.

On je napomenuo da su popisana sva skladišta u Srpskoj, a izvještaj sa preostalim količinama dostavljen je i Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja radi prosljeđivanja u Rusiju.

Vlada Srpske je donijela Uredbu o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju, nakon čega je uspostavljena evidencija u koju su upisani samo subjekti koji ispunjavaju uslove na osnovu navedene Uredbe. Na osnovu zahtjeva Ruske Federacije iz februara, Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja dostavljeni su podaci o obimu i proizvodnji voća i povrća po kulturama u Srpskoj koji su proslijeđeni ruskoj strani, precizirao je Macanović.

On je naglasio da je unapređenje izvoza poljoprivrednih proizvoda za Rusiju i dio Mape puta između Republike Srpske i Gubernije Sankt Peterburga koju su potpisali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko.

Možemo slobodno reći da je zahvaljujući ovim vezama i aktivnostima našeg predstavništva u Sankt Peterburgu došlo do prvog dolaska ruske Fitosanitarne i Veterinarske inspekcije, a na posljednjem sastanku delegacije Srpske i Poltavčenka u maju predstavili smo ove aktivnosti koje smo preduzeli i zamolili gubernatora u posredovanju radi ponovnog dolaska inspekcije. Imajući u vidu uticaj Poltavčenka, sigurni smo da možemo vrlo skoro očekivati dolazak inspekcije, rekao je Macanović.

On je istakao da Srpska ima potencijal za poljoprivrednu proizvodnju i da u ukupnom izvozu poljoprivrednih proizvoda iz BiH učestvuje sa više od 90 odsto, čime se potvrđuje značaj ruskog tržišta za proizvođače Srpske.

Institucije Republike Srpske i dalje će činiti sve što je potrebno kako bi bila ukinuta navedena zabrana, odnosno kako u budućnosti ne bismo dolazili u ovakve ili slične situacije, dodao je Macanović.

Ruska fitosanitarna inspekcija u januaru je obavijestila Ministarstvo o uvođenju zabrane jabuka u Rusiju jer je kompanija “Frukt kompani” prepakivala, prema navodima ruske strane, jabuke porijeklom iz Poljske i izvozila ih na rusko tržište.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Hercegovački med na tržištu Švedske

Agrarni fond grada Trebinja pronašao je put za izvoz meda u Švedsku koji bi u …

Komentariši