Vremenske prilike umanjile rod i kvalitet pšenice | Agroportal.ba
Agro vijesti

Vremenske prilike umanjile rod i kvalitet pšenice
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je tokom današnje posjete Bijeljini da su vremenske prilike od potencijalno dobrog ovogodišnjeg roda pšenice dovele do manjeg roda i lošijeg kvaliteta hljebnog žita, prenosi rtrs.

Zbog manjeg roda i lošijeg kvaliteta imamo i nižu cijenu i dohodovnost ovogodišnje pšenice je dosta upitna, rekao je Mirjanić i dodao da je zbog kiše i vremenskih neprilika na ovom području 50 odsto pšenice ostalo još nepožnjeveno.

On je najavio da će resorno ministartsvo sagledati situaciju, ali je istakao da treba imati u vidu dosta dobru podršku za proizvodnju pšenice u Srpskoj od 200 KM po hektaru, kroz podjelu regresiranog dizel goriva i kroz premiju od 0,05 KM po kilogramu hljebnog žita.

To je sasvim solidan podsticaj u normalnim godinama. Ovo je dosta nepovoljna godina, analiziraćemo u kakvoj su situaciji proizvođači i šta se može učiniti, kaže Mirjanić.

Ministar je podsjetio da su veliki napori već učinjeni da se izmire obećanja domaćim poljoprivrednim proizvođačima i prava koja imaju po aktima u ovoj oblasti.

Vlada je razmatrala informaciju o ovogodišnjoj proizvodnju, otkupu i preuzimanju poljoprivrednih proizvoda i dogovorili smo snižavanje kamata kod Investiciono razvojne banke, kako bi to pomoglo da poslovne banke smanje svoju kamatu da ona ne prelazi tri do 3,5 odsto, naveo je Mirjanić.

Prema njegovim riječima, to je urađeno da bi poljoprivredni proizvođači, prerađivači i prometnici imali dovoljno novca za otkup ovogodišnjih količina pšenice, voća, povrća i mesa u Srpskoj.

Što se tiče sredstava za otkup i cijene kapitala, to je dosta povoljno, zahvaljujući odluci Vlade da se snize te kamate, kaže Mirjanić.

Nakon posjete mlinu “Produkt” u Semberiji, on je pohvalio organizaciju, solidan kapacitet, kvalitet, kao i entuzijazam i dobro poznavanje mlinarstva.

Pročitajte još...   Magistar informatike uzgaja jagode i trešnje

U nastavku boravka u Bijeljini ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić posjetiće još neka uspješna preduzeća, poput firme “Tanasić” koja se bavi preradom voća i povrća.

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

Male radnje, velike priče

Agro vijesti

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz

Komentariši