Udruženje „Bijeljinski kupus”, želi da brendira semberski kupus | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Udruženje „Bijeljinski kupus”, želi da brendira semberski kupus
Nedavno novoosnovano Udruženje „Bijeljinski kupus” okuplja proizvođače sa ciljem brendiranja „semberskog kupusa”, i sertifikovanja proizvoda sa geografskim porijeklom, ali i kako bi obezbijedili izvoz, piše srpskainfo.

Semberija je poznata po proizvodnji kupusa, a 1977. godine na Poljoprivrednom zavodu u Bijeljini proizvedena je i nova sorta kupusa, koji je specifičan zbog velike količine celuloze i šećera.

Cilj udruženja je i povećati proizvodnju ove sorte čije su mjesto zauzeli hibridi američke i holandske sorte koji daju veći prinos, a imaju manju cijenu.

Interes semberskih poljoprivrednika je udruživanje i sertifikovanje proizvodnje, kako bi mogli sa svojim proizvodima lakše izaći na inostrano tržište.

Povrtar Rade Jovičević kaže da se semberski kupus danas proizvodi samo na porodičnim imanjima, te da je neophodno zaštititi njegovo geografsko porijeklo kako bi se mogao izvoziti.

Proizvodnja ovog kupusa nije komercijalna, jer nakon procesa fermentacije bude spljošten i nema dobar izgled, te nije poželjan na tržištu. Imamo futoški ili varaždinski kupus, pa zašto ne bi i bijeljinski, odosno semberski kupus izašao van granica BiH, kaže Jovičević.

Mora se, smatra on, sistemski raditi na stvaranju prepoznatljivog brenda – kiselog semberskog kupusa, kojeg se godišnje proizvede oko 1.000 tona.

Pročitajte još...   U FBiH uvoz veći od izvoza za dvije milijarde KM

Profesor Budimir Stakić navodi da bi se u Bijeljini trebalo da otvori Centar za ispitivanje namirnica, jer bez toga i sertifikata zdrave hrane nemoguće je izvesti domaće proizvode.

BiH bi trebalo da ove godine uđe u Svjetsku trgovinsku organizaciju, koja pokriva tržište 164 zemlje. Imamo prirodne, klimatske preduslove za proizvodnju zdrave hrane. Uz sertifikate možemo izvoziti proizvode na tržište cijelog svijeta, kaže Stakić.

Istovremeno, u Ministarstvu trgovine i turizma RS, koje podržava rad novoosnovanog udruženja, naglašavaju da bi autohtona sorta bijeljinskog kupusa mogla da postane svojevrsni brend Semberije.

Pročitajte još...   Firma Agrofruit izvezla šest tona voća

Bijeljinci ističu da bi upravo kupus mogao postati suvenir grada.

Ovaj kraj poznat je po proizvodnji kupusa. Nekada se kupus iz Semberije prodavao od Maribora do Đevđelije. A i sada mu po kvalitetu nema ravnog. Nemamo boljeg zaštitnog znaka, kaže Bijeljinac Vasilije Savić.

Sedam poljoprivrednika

U Udruženju „Bijeljinski kupus” za sada je sedam poljoprivrednih proizvođača koji uz ostale sorte, proizvode i semberski kupus. Očekuju da im se vremenom pridruže i drugi povrtari kako bi osnažili zajednički nastup na tržištu i afirmisali proizvodnju i prodaju visokokvalitetne sorte kupusa. U Semberiji je od ukupnih površina pod kupusom na samo pet odsto zasejano semberskim kupusom, dok se proizvođači koji su ostali vjerni ovoj sorti mogu izbrojati na prste.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Udruženje mljekara RS traži pomoć ministarstva

Agro vijesti

Brčacima 10 miliona za podsticaje u poljoprivredi (VIDEO)

Komentariši