Berbu malina će diktirati otkupna cijena | Agroportal.ba
Agro vijesti

Berbu malina će diktirati otkupna cijena

Pred malinarima u Srpskoj je još jedna neizvjesna sezona, a od cijene koju im ponude otkupljivači zavisi da li će uopšte krenuti u berbu “crvenog zlata” jer svaka cijena niža od 2,50 maraka po kilogramu za njih znači nove gubitke, piše glassrpske.com

Foto: Almir Džanović

Malinari kažu da su već razgovarali s otkupljivačima i da su im obećali više novca za malinu, ali hladnjačari tvrde da od toga nema ništa i da će cijena biti niža nego prošle godine.

Proizvođač iz Bratunca Ivan Stojanović kaže da će, prema prvim procjenama, ove godine biti manje maline nego lani.

Malinjaci su u lošem stanju. Najvjerovatnije da se malo ulagalo jer je prošlogodišnja cijena bila niska, proizvođači su bili na gubitku, pa nisu imali odakle ni da ulažu u proizvodnju. Ni vrijeme nam nije išlo naruku, kako ne voli hladnu, tako malina ne podnosi ni toplu zimu. Ne vjerujem da ćemo ubrati više od 500 kilograma na dunumu, rekao je Stojanović.

Dodao je da bi berba “crvenog zlata” trebalo da počne oko 1. juna, ako uopšte budu imali razloga za berbu.

Pročitajte još...   Maline - perspektivna kultura u Srpskoj (VIDEO)

Stojanović kaže da lani prvi put na području Bratunca, Srebrenice i Milića nije bilo jedinstvene otkupne cijene maline, te da se ona kretala od 1,70 do 2,30 KM.

Razgovarali smo sa nekim hladnjačarima i najavili su da bi ove godine cijena mogla biti nešto bolja, između 2,30 i 2,50 maraka. Mislim da je cijena od 2,50 maraka po kilogramu minimum da bi malinari imali kakvu-takvu zaradu, rekao je Stojanović, koji na jednom hektaru uzgaja četiri vrste maline i dvije vrste kupine.

Hladnjačar Dragan Milovanović kaže da se ne zna kolika će biti cijena maline jer ni onu lanjsku još nisu prodali.

Plaćali smo i do 2,50 maraka, a sad prodajemo po cijeni od 1,50 KM. Čekamo da malinari u Srbiji dogovore cijenu, ali sigurno će biti niža nego lani. Ako bude i 1,50 KM, biće dobro,  rekao je Milovanović i dodao da u hladnjačama još ima 500 tona prošlogodišnje maline.

Otkupna cijena maline i prošle godine je zadala velike muke proizvođačima, koji ni nakon berbe nisu znali na čemu su. Zbog niskih cijena koje su im nudili otkupljivači svoju borbu su nastavili protestima, tražeći da im se za njihov trud pošteno plati. Problemi s otkupom i niske cijene, zbog kojih mnogi proizvođači ovog voća samo sabiraju gubitke, zaustavili su ekspanziju podizanja malinjaka koja je bila prisutna protekle četiri godine.

Pročitajte još...   Njemačku zamijenili idiličnim seoskim imanjem u BiH

Sezonci

Ivan Stojanović kaže da s obzirom na niske otkupne cijene u malinjacima neće biti angažovano mnogo sezonskih radnika.

Kada berba počne, većinu posla radiće članovi porodica kako bi uštedjeli, rekao je Stojanović.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Usvojen prijedlog pravilnika o podsticajima u Brčkom

Agro vijesti

Zabranjen uvoz 400 kilograma šljiva iz Sjeverne Makedonije

Komentariši