Besplatna škola pčelarstva u Brčkom | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Besplatna škola pčelarstva u Brčkom

Udruženje građana “Golub” Brčko, zajedno sa udruženjima pčleara “Pčela” i “Matica” u naredne dvije godine realizuju projekat pod nazivom “Razvoj pčelarstva Brčko distrikta”. Ovo je najveći projekat u oblasti pčelarstva do sada u Brčkom, a ukupna vrijednost prve faze projekta je skorod 90.000 KM, piše nula49.com

Projekat ima tri osnovna cilja i to – pokretanje pogona za proizvodnju košnica, topljenje i sterilizaciju voska pod pritiskom i hladno valjanje satnih osnova; pokretanje škole pčelarstva i dodjelu grantova ženama i mladim pčelarima sa područja Distrikta.

Pročitajte još...   Projekat razvoja plasteničke proizvodnje u Lukavcu

Pogon za proizvodnju košnica nalaziće se u “Pčelarskom centru Brčko distrikta BiH”, koji je u pripremi. Ovdje će biti i pogoni za topljenje i sterilizaciju voska pod pritisko i hladno valjanje satnih osnova, a svi proizvodi iz Pčelarskog centra biće dostupni članovima udruženja po povoljnijim uslovima.

Škola pčelarstva za cilj ima kontinuiranu obuku mladih pčelara. Za te potrebe biće obezbijeđen i školski pčelinjak uz svu opremu za rad, kao i predavači iz regiona, ali i posjete iskusnim i uspješnim pčelarima i njihovim domaćinstvima.

Pročitajte još...   Podsticaji velika podrška pčelarima u Posavini

Za apliciranje za grantove biće potrebno samo dokazati želju za radom sa pčelama i posjedovanje odgovarajućeg znanja u pčelarstvu.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane da se jave što prije, pošto je broj polaznika ograničen, a početak škole zakazan je već za 21. maj 2018.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM

Komentariši