Bezbjedniji usjevi uz preciznu prognozu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Bezbjedniji usjevi uz preciznu prognozu

Vlada Japana donirala je Republičkom hidrometeorološkom zavodu šest savremenih agrometeoroloških stanica zahvaljujući kojima će domaći poljoprivrednici imati precizne informacije o vremenskim prilikama, što će im omogućiti da blagovremeno primijene sve mjere zaštite na njivi.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je Vlada Japana BiH donirala 12 pomenutih automatskih stanica ukupne vrijednosti oko 440.000 KM, te da je entitetskim hidrometeorološkim zavodima pripalo po šest stanica.

Republički hidrometeorološki zavod je imao obavezu da odredi pet lokacija na kojima će stanice biti instalisane i odlučeno je da to bude u Slatini kod Banjaluke, zatim u Ljubinju, Trebinju, na Ergeli “Vučijak” u Prnjavoru i Crkvini kod Šamca.

Pet lokacija

Rekli su u Ministarstvu poljoprivrede i pojasnili da je izabrano pet lokacija jer je prvobitno planirana donacija pet stanica. Nakon što je dodata još jedna, odlučeno je da ona ostane u rezervi. Te da kasnije može biti instalisana na nekoj lokaciji ili se koristiti za potrebe rezervnih dijelova.

Pročitajte još...   Žene preduzetnice nižu uspjehe u proizvodnji hrane

U resornom ministarstvu su istakli da je Zavod zadužen da pripremi temelje, organizuje prevoz i postavljanje stanica.

Za izgradnju temelja naišli su na veliku podršku Hidroelektrana na Trebišnjici za lokacije u Ljubinju i Trebinju, zatim Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” za lokaciju u Slatini, te opština Prnjavor i Šamac.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Tomislav Šajić kaže da je oprema stigla u junu. Te da bi izgradnja temelja trebalo da bude završena do kraja ovog mjeseca.

U avgustu očekujemo dolazak stručnjaka iz Japana koji će pokazno instalisati stanicu u Slatini. Nakon čega ćemo mi instalisati ostale stanice na čiji rad imamo garanciju dvije godine, a za rezervne dijelove sedam godina.

Prema njegovim riječima, u pitanju su savremene stanice koje mjere 16 agrometeoroloških parametara.

Podatke koje dobijemo sa tih stanica automatski ćemo integrisati u izvještajno-prognozni model “Karpo” koji će na bazi tih podataka izrađivati preporuke o zaštiti bilja, a koje su na raspolaganju domaćim poljoprivrednim proizvođačima.

Stare stanice

Tomislav Šajić kaže da Srpska trenutno ima dvije agrometeorološke stanice, po jednu u Banjaluci i Prijedoru.

To su starije stanice koje nisu ni približno dobre kao ove koje smo dobili i koje su posljednje slovo tehnike.

Izvor: GlasSrpske

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)