Realizovano 90 odsto sredstava iz projekta razvoja ruralnog poslovanja | Agroportal.ba
Agro vijesti

Realizovano 90 odsto sredstava iz projekta razvoja ruralnog poslovanja

Projekat razvoja ruralnog poslovanja, koji će biti završen 30. septembra obuhvatio je 20 opština u Republici Srpskoj. Od planiranih 17,8 miliona KM, realizovano je 16,5 miliona KM ili 90 odsto sredstava, rekao je menadžer projekta Zoran Kovačević.

On je povodom završetka ovog projekta, koji je finansirao Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede /IFAD/ istakao da su sredstva najvećim dijelom realizovana u treću komponentu projekta – izgradnja tržišne seoske infrastrukture.

Tu je utrošeno 11,7 miliona KM, od čega je učešće lokalnih zajednica 25 procenata ili 3,5 miliona KM.

Rekao je Kovačević uoči radionice u organizaciji Јedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, održane u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, u okviru 93 potprojekta koja su odobrena za 20 opština ukupno je izgrađeno ili rekonstruisano više od 80 kilometara seoskih puteva, više od 80 kilometara cjevovoda. Sistem za navodnjavanje, kanalizacioni sistem, poboljšano je elektrosnabdijevanje nabavkom dva nova trafoa.

Na taj način je obuhvaćeno je blizu 90.000 stanovnika ili 23.000 domaćinstava. Veliku korist od toga imaće i preduzeća koja posluju na projektnom području. Oni će imati lakši pristup sirovinama. A imati će i manje troškve održavanja vozila.

Podrška udruženjima

Kada je riječ o prvoj komponenti, Kovačević je naveo da je utrošeno oko 3,7 miliona KM. Dodao je da je to bila direktna podrška udruženjima i zadrugama putem nabavke zajedničke opreme i podrška najsiromašnijem dijelu stanovništva kroz sufinansiranje nabavke repromaterijala za određenu proizvodnju. Te nabavke osnovnog stada kada je riječ o stočarskoj proizvodnji, prije svega mlijeka.

Za opremu je utrošeno oko dva miliona KM. Za “startap” pakete ili sufinansiranje repromaterijala oko 1,3 miliona KM. Tu je učešće korisnika bilo 50 procenata. Kada je riječ o nabavci opreme udruženjima i zadrugama tu je procenat sufinansiranja bio 70 odsto iz projekta, a 30 odsto lokalne zajednica i korisnici.

Prema njegovim riječima, nabavljen je veći broj traktorskih priključaka, motokultivatora, pet traktora sa duplom vučom, 11 rolobalera, kamion za sakupljanje mlijeka, dva kombija za prevoz gotovih proizvoda te devet setova pčelarske opreme, šest setova mini opreme za preradu voća i mlijeka.

Pročitajte još...   BH farmeri u strahu zbog učestalih problema sa izvozom mesa

Govoreći o startap paketima, Kovačević je naveo da je podržano 200 korisnika u proizvodnji povrća, prije svega kornišona. Te je istakao da je sufinansiranjem nabavke steonih junica bilo obuhvaćeno 210 korisnika, a da je nabavljeno 325 visokosteonih grla.

Pročitajte još...   Deminirano zemljište iskorisiti za organsku proizvodnju

On je rekao i da druga komponenta nije realizovana. A predviđala je najpovoljniju kreditnu liniju za najsiromašnije seosko stanovništvo. Međutim nisu obezbijeđeni povoljni finansijski uslovi za krajnje korisnike i ona je otkazana. Sredstva predviđena za ovu komponentu su realocirana na prvu i treću.

Kovačević je napomenuo da je tokom sprovođenja projekta u posljednje tri i po godine potpisano 185 ugovora za razne vrste nabavki. Te više od 100 sporazuma o sufinansiranju sa lokalnim zajednicama, udruženjima i zadrugama.

Izvor: RTRS

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Majevički sir Zarac: Očuvanje tradicije i podrška ženama u udaljenim selima

Agro savjetiAgro vijesti

Priručnik za proizvođače mlijeka