U Srebrenici i Bratuncu vukovi i psi lutalice pričinjavaju veliku štetu stočarima | Agroportal.ba
Agro vijesti

U Srebrenici i Bratuncu vukovi i psi lutalice pričinjavaju veliku štetu stočarima

Veterinarski inspektor Mladen Tešić iz Srebrenice kaže da, prosječno, u dva mjeseca neko prijavi štetu, odnosno klanje stoke, koje počine vukovi ili psi lutalice.

On ističe da mnogi i ne prijavljuju štetu jer je plaćanje odštete prekinuto. Ranije je opština izmirivala naknadu stočarima za štetu koju im nanesu vukovi ili psi lutalice.

Trenutno su evidentirana tri slučaja štete koju su pričinili vukovi i ta šteta je velika, ali i šteta od pasa lutalica, koji sve češće napadaju i kolju domaće životinje, kaže Tešić.

Prema njegovim riječima, vukovi i drugi predatori nisu prebrojani, kao ni plemenita divljač u lovištima na području srebreničke opštine.

Ovdašnje Lovačko društvo “Javor” nema podataka o broju divljači, kao ni medvjeda i vukova na području ove opštine, odnosno lovišta kojim gazduje, iako je poznato da u posljednjih nekoliko mjeseci ovdašnjim šumama krstare veliki čopori vukova, ukazuje Tešić.

Vukovi nanose štetu stočarima u srebreničkoj i susjednoj bratunačkoj opštini.

Pročitajte još...   Stočna pijaca Bijeljina 23.10.2018. godine

Tešić naglašava da je potrebno voditi evidenciju o broju divljih životinja, koje treba na određeni način držati pod kontrolom, odnosno pratiti stanje plemenite divljači, a posebno predatora da se ne bi previše namnožili i desetkovali plemenitu divljač, ali i da ne uništavaju domaće životinje.

Službenik u Odjeljenju za privredu opštine Srebrenica Arif Golubović potvrdio je da, zbog određenih tehničkih problema i nejasnoća, te nedostatka novca, od februara opština Srebrenica ne isplaćuje naknadu za štetu koju pričine vukovi ili psi lutalice i druge zvijeri.

Pročitajte još...   Švajcarci poludjeli za krajiškim kestenom

U Odjeljenju za privredu opštine Bratunac kažu da je prijavljeno nekoliko slučajeva štete koju su nanijeli psi lutalice, ali da, kako navode, zbog epidemije virusa korona, nemaju evidenciju koliko je slučajeva i koliki je iznos pričinjene štete.

U lovačkim društvima u ove dvije lokalne zajednice planiraju da početkom naredne godine organizuju lov na lisice koje su se previše namnožile i nanose štetu, te je potrebno njihovu populaciju držati pod određenom kontrolom i spriječiti pojavu bjesnila.

Tešić ističe da će sve odstrijeljene lisice biti poslate Veterinarskom institutu u Banjaluku da bi bilo provjereno njihovo zdravstveno stanje i utvrđeno da li ima slučajeva bjesnila.

Izvor: Srpska Info

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nove tehnologije na novosadskom poljoprivrednom sajmu - Dronovi, roboti, električna vozila...

Agro vijesti

Za nabavku bjeloruskih traktora šest miliona KM