Usvojena odluka o odobravanju programa samozapošljavanja u poljoprivredi u 2020. godini | Agroportal.ba
Agro vijesti

Usvojena odluka o odobravanju programa samozapošljavanja u poljoprivredi u 2020. godini

Vlada Brčko distrikta BiH na 130. vanrednoj sjednici usvojila je Odluku o odobravanju programa samozapošljavanja u poljoprivredi na području Brčko distrikta BiH u 2020. godini.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH Perica Burgić kazao je da je svrha programa samozapošljavanja u poljoprivredi doprinos razvoju poljoprivrede Distrikta. U vidu finansijske podrške za lica koja žele započeti ili su započela poljoprivrednu proizvodnju kroz stvaranje uslova za samozapošljavanje lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH i lica koja su registrovala poslovnu djelatnost u 2020. godini na području Distrikta. S tim, kako je kazao, da su se prije registracije poslovne djelatnosti lica vodila na evidenciji koja aktivno traže zaposlenje u Zavodu.

Za realizaciju Programa obezbijeđen je iznos sredstava od 500.000,00 KM i iznos po jednom projektu za aplikante ne može biti veći od 20.000,00 KM. Oko 25 novih poljoprivrednih proizvođača će svoje biznis planove podnositi, komisije će ocjenjivati, a nakon toga sredstva će dobiti kako bi počeli sa svojim biznisom. Takođe, vršiće se obuke i nadamo se da će do juna mjeseca iduće godine sve biti završeno. Kriterijumi su skoro isti kao i za 2019. godinu s tim što će sada prednost imati ljudi koji su na Zavodu mlađi od 30 godina. Nadamo se da će Zavod uskoro prihvatiti ova sredstva koja će biti prebačena iz Odjeljenja za poljoprivredu i svu drugu aktivnost će dalje Zavod da sprovodi, od javnih poziva pa nadalje, kazao je Burgić.

Na današnjoj vanrednoj sjednici Vlada je usvojila i Program tekućih grantova, subvencija i transfera u Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu odobrenih Budžetom Brčko distrikta BiH za 2020. godinu – II dio.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji