100kić rakije okićene medaljama | Agroportal.ba
Agro vijesti

100kić rakije okićene medaljama

Generacijama unazad, porodica Stokić iz Potočara pored Brčkog bavi se proizvodnjom rakije. Proces dobijanja ovog pića osavremenio je jedan od najmlađih članova porodice, Vlado Stokić (32), inače pravnik po struci.

Pohađajući različite obuke i kurseve za proizvodnju rakije, Vlado je tokom posljednjih desetak godina nabavio savremeni alat i mašine koje su mu potrebni za rad. Uz to je u potpunosti adaptirao prostor za skladištenje ovog pića, te kupio specijalnu burad i novi kazan, kako bi se rakija proizvodila i čuvala u strogo kontrolisanim uslovima.

Pročitajte još...   Međaše ne bi mijenjali ni za Evropu

Na porodičnom imanju Stokići uzgajaju nekoliko vrsta šljive i dunju, dok kajsiju kupuju od provjerenih proizvođača. Za njihovu proizvodnju specifično je to da se šljiva, dunja i kajsija ne miješaju sa šećerom ili etil-alkoholom sa ciljem dobijanja na količini. Zbog toga se za proizvodnju tri litre dunjevače koristi čak stotinu kilograma ovog voća.

Stokići ističu da je glavna stvar u proizvodnji rakije upravo stanje u kome se voće nalazi.

Što ne biste stavili u usta, nemojte ni u kazan. U rakiju smije ići isključivo voće koje je dobro za konzumiranje, nipošto truli, oštećeni, nezreli ili osušeni plodovi.

govore Stokići za SeeSrpsku.

Pročitajte još...   Uskoro modernizacija Luke Brčko: Privredni potencijal BiH koji nije dovoljno iskorišten

Kvalitet 100kić rakija potvrđuju brojne mušterije, koje sa zadovoljstvom ističu da ih nakon konzumiranja ne muče mamurluk i glavobolja.

Dok zidove kuće Stokić krase diplome i medalje osvojene na brojnim festivalima rakije, članovi ove porodice nalaze se u porodičnom voćnjaku, koji pripremaju za ovu sezonu.

Izvor: SeeSrpska

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?