Najveći manastirski maslinjak niče u Hercegovini | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Najveći manastirski maslinjak niče u Hercegovini

Monasi manastira Tvrdoš, kod Trebinja, započeli su sadnju do sada najvećeg manastirskog maslinjaka, na imanju površine od desetak dunuma. Izabrane su italijanske sorte koje su se pokazale dobrim za ovo podneblje – pendolino, lećino, ćepresino, koratina i fontoja.

masline

Jeromonah tvrdoški, otac Porfirije, koji je prije petnaestak godina uz tadašnjeg vladiku Grigorija i igumana tvrdoškog Sava inicirao sadnju prvih sorti, kaže da je taj pionirski poduhvat i te kako urodio plodom. Danas je ogromna potražnja za tvrdoškim maslinama i maslinovim uljem.

Manastir u ovom trenutku ima blizu 1.000 stabala masline. Koje se, zajedno sa vinovom lozom, uzgajaju na manastirskom imanju i o njima brinu naši monasi. Kao i o velikom pčelinjaku i sve nam je Bog dao da bude uspješno. Ali će novi nasadi višestruko uvećati i broj stabala i prinose.

Napominje da na jesen planiraju i sadnju prvih pedesetak stabala masline istarske bjelice. Ona je takođe pogodna za ovo podneblje. Ona bi, kao i prethodni maslinjaci, trebalo da ima dobar rod.

Pročitajte još...   Hercegovačka pršuta, najoriginalniji proizvod hercegovačke kuhinje

Izvor: Glas Srpske

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''