Kišno proljeće zabrinulo poljoprivrednike | Agroportal.ba
Agro vijesti

Kišno proljeće zabrinulo poljoprivrednike

Kišno proljeće zabrinulo poljoprivrednike

Kišno proljeće i niske temperature za ovo doba godine u Hercegovini donjele su probleme poljoprivrednicima, a prve štete već zbrajaju pčelari.

Kišno proljeće zabrinulo poljoprivrednike

Strah od mraza

Povrtlari se nadaju da mraza, koji je proteklih dana uništio usjeve u višim dijelovima regije, više neće biti. Dok vinogradari čekaju ljepše vrijeme kako bi mogli obaviti prskanje vinograda.

Prema riječima Rada Drinjaka, višeg stručnog saradnika za poljoprivredu u gradskoj upravi Trebinje, sitacija na terenu je različita od mjesta do mjesta.

Dok će jedan broj poljoprivrednika, u nižim dijelovima, za nekoliko dana početi vaditi mladi krompir iz zemlje, drugima je jutarnji mraz odnio zasade, navodi on.

Drinjak kaže da kišno i hladno vrijeme za ovo doba godine za sada nije nanijelo veće štete voćarima i vinogradarima. Ali pčelari imaju problema jer je slab dosadašnji unos nektara u košnice.

Kišno proljeće zabrinulo poljoprivrednike

Pčelari u problemu

Pčelar Obrad Ninković navodi da je ova godina počela jako loše.

Proljeće je katastrofalno. Zanovjet je bila procvjetala dobro, ali kiša i niske temperature nisu dozvolile da pčele unose nektar. Žalfija cvjeta, ali svakodnevne padavine smetaju i ovoj ljekovitoj biljci. U višim dijelovima regije očekuje se cvjetanje žalfije za nekih petnaestak dana, pa se pčelari čija su društva u tim rejonima možda mogu nečemu nadati, navodi on.

Ninković kaže da je ovog proljeća bilo dana kada zbog stalne kiše pčele nisu izlazile iz košnica, a pčelari sa većim brojem društava dnevno su bili na gubitku od nekoliko hiljada KM.

Pročitajte još...   Pravci mogućeg unapređenja proizvodnje jagode

Prema riječima Dragana Anđelića, direktora „Agrofina“, koji gazduje najvećim trebinjskim vinogorjem, bolesti u vinogradima još nema, ali vinogradari i dalje gledaju u nebo.

Ovo je vrijeme za prskanje zaštitnim sredstvima, koje se nije moglo obaviti zbog kiše. Srećom, i temperature su bile niske, pa se bolesti nisu pojavile. Svaki sunčan dan je sada dragocjen, da se obavi zaštita, ističe Anđelić.

Štete na usjevima

Svakodnevna kiša i niske temperature napravile su probleme ratarima i u drugim dijelovima Hercegovine.

U Ljubinju zbrajaju štete na usjevima od mraza, koji je prošle sedmice prekrio polja i za samo nekoliko sati nanio velike štete poljoprivrednicima.

Zbog niskih temperatura jutarnja rosa se ledila pošto je temperatura naglo pala, pa je izgledala kao tanki snježni pokrivač. Ovo je nezapamćeno u maju. Biljke su izgledale kao skuvane, a u nekim dijelovima polja ćemo ih morati presađivati. Loše vrijeme se nastavilo i ne znamo šta će biti ove godine, kaže jedan ljubinjski poljoprivrednik.

Dragoljub Sorajić, referent za poljoprivredu opštine Ljubinje, navodi da će u voćnjacima biti šteta.

Ovo je naročito izraženo u sjevernijim dijelovima, gdje su voćke bile više izložene hladnoći, a još se ne može utvrditi šta je u unutrašnjim dijelovima voćki, navodi on.

Nakon izuzetno kišovitog aprila i temperatura ispod prosjeka za to doba godine u Hercegovini, došao je još kišovitiji i hladniji maj.

Pročitajte još...   Sana poribljena sa 10.000 komada mlađi potočne pastrmke

U prvoj polovini maja dnevne temperatura na jugu Hercegovine rijetko su prelazile 15. podeok, kiša je padala skoro svaki dan, a u višim dijelovima regije bilo je i susnježice.

Na trebinjsku pijacu stigle su prve trešnje, a cijena kilograma ovog voća je 5 KM. Isto košta i kilogram jagoda, a već se prodaje i mladi krompir po cijeni od 2,5 KM.

Kišno proljeće zabrinulo poljoprivrednike

Ratari ne mogu u njive

Mnogo više sreće od onih u višim dijelovima trebinjske opštine ove godine nisu imali ni poljoprivrednici u trebinjskom polju.

Ovo su oranice gdje povrće prvo prispije. U ovo doba godine se krompir već dva puta navodnjavao, a sad ne možemo ući u njivu da ga okopamo. Kulture koje se kasnije sade, poput paprike i paradajza, još su u rasadnicima. Bilo je godina da je april bio kišovit, pa se kasnilo sa sadnjom povrća, ali ovakva godina se ne pamti. Priča jedan trebinjski poljoprivredni proizvođač.

Izvor: SrpskaInfo

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Gori nam pod nogama, treba kopati ali nema ko!

Agro vijesti

Cijena soje dostigla istorijski rekord