Ratari treba da spriječe štetu od glodara | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ratari treba da spriječe štetu od glodara

Plan podsticaja

U početnim fazama razvoja strnih žita glodari mogu nanijeti veliku štetu na njivama. Zbog toga ratari treba da obilaze parcele i spriječe eventualna oštećenja. Navodi se u sedmičnom agrometeorološkom biltenu Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Stručnjaci ocjenjuju da rast dnevne temperature vazduha neće uticati na mirovanje prezimljujućih poljoprivrednih kultura. Te da je pozitivna temperatura zemljišta u zoni korjenovog sistema ozimih usjeva pogodovala razvoju njihovih podzemnih organa.

Pročitajte još...   Suša učinila svoje, ostvaruju se strahovanja ratara

Snijeg se u svim proizvodnim područjima otopio. Ostalo ga je samo u višim planinskim predjelima. Sa njegovim otapanjem došlo je do povećanja zimske rezerve vlage koja će biti od velikog značaja početkom vegetacionog perioda.

Ranocvjetajuće voćne vrste, kao što su breskva i kajsija, još su u fazi mirovanja. Ali rast temperature vazduha koji se nastavlja narednih sedam dana mogao bi dovesti do bubrenja lisnih pupoljaka.

Pročitajte još...   "Zagađena jaja" - skandal koji potresa EU

Agrometeorolozi upozoravaju da u tim osjetljivim fazama razvoja i u uslovima padavina može doći do infekcije koja prouzrokuje kovrdžavost lista breskve.

 

Izvor: RTRS.

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

Male radnje, velike priče

Agro vijesti

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz