"Sava" potpisala ugovore sa kooperantima | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

“Sava” potpisala ugovore sa kooperantima

Prehrambena industrija “Sava” iz Bijeljine potpisala je ugovore sa više od 100 kooperanata s područja Semberije. Da bi ih stimulisala, fabrika je povećala otkupne cijene voća i povrća.

U ovoj godini, Sava planira da preradi osam hiljada tona voća i povrća, za 25 odsto više nego prošle godine. Oslonac su domaći poljoprivrednici.

Saradnja sa fabrikom Sava je tradicija u mnogim semberskim porodicama. I ove godine mnogi su se odazvali na saradnju. Mladen Mitrović, jedan od najvećih proizvođača u Crnjelovu, kooperant je ove fabrike duže od 30 godina. Ukupnu proizvodnju povrća sa pet hektara predaće u Savu jer je plasman siguran. Uslovi bolji nego ranijih godina.

Јa odgovorno kažem da je do sada bilo sve korektno, čak i poboljšane mnoge stvari u odnosu na prijem. Tako da i ove godine radiću papriku rogu na tri hektara, paradajz na dva, bijela paprika hektar i kupus isto. To je plan proizvodnje.

Sigurnost za povrtlare

Proizvodnja za industriju je sigurnost za povrtare. U sezoni na pijaci je velika ponuda i teško je prodati. Povrće često daju u bescijenje da ne bi vraćali kući. Sava je podigla otkupne cijene od pet do 20 odsto, u zavisnosti od vrste robe, što je ohrabrilo proizvođače.

Prave nam ustupke i novina je da kod fabrike možemo u 24 časa u bilo koje vrijeme da predajemo robu. To nam mnogo olakšava – izjavio je Petar Baničić iz mjesene zajednice Donje Crnjelovo.

Poziv na saradnju otvoren je i za druge provrtare , kažu u Savi. Proizvodnju baziraju na domaćoj sirovini i sve ponuđene količine će otkupiti.

Plasman naših poljoprivrednih proizvoda je obezbjeđen. Imamo čvrste ugovore sa kupcima. Prvo finalizujemo razgovore sa domaćim poljoprivrednicima. Kada utvrdimo sa domaćim količine, tek onda ćemo sa drugih tržišta tražiti dio sirovine koji nam bude nedostajao, prevashodno u Srbiji – pojasnio je direktor Prehrambene industrije “Sava” iz Bijeljine Stevo Filipović.

Proizvodnju povrća podržaće resorno ministarstvo podsticajima koji su prošle godine znatno povećani.

I ove godine se planira, kao i prethodne, što je bilo u Nacrtu, da je to do 15 pfeninga po kilogramu – dodala je viši stručni saradnik u Resoru za prižanje stručnih usluga , Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske Radinka Mićić.

Uz veće otkupne cijene i premiju ovogodišnja proizvodnja bi trebalo da bude znatno rentabilnija i za povrtare i fabriku koja robu plasira u EU, SAD, Kanadu, a potpisala je ugovor u vrijednosti od 11 miliona maraka za distribuciju i u BiH.

Pročitajte još...   U Bijeljini raspodjela rasada crvene paprike

Izvor: RTRS.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedne 450.000 KM

Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku