Ponedjeljak , 1 Juna 2020
Početak / Agro oglasi / Neograničen izvoz voćne rakije

Neograničen izvoz voćne rakije

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da bi krajem aprila Međuvladin savjet Evroazijske unije trebalo da potvrdi otvaranje tog tržišta za proizvode iz Srbije.

rakije

 To će srpskim proizvođačima omogućiti neograničen bescarinski izvoz voćne rakije, a uz kvote vinjaka, sira i cigareta.

On je podsjetio da Srbija dvije i po godine pregovara o sporazumu sa Evroazijskom unijom. Istakavši da je najbitnije da dođe do finalizacije sporazuma.

 Sporazum predviđa neograničen izvoz voćnih rakija na evroazijsko tržište. A izdejstvovali smo i izvoz 2.000 tona cigareta – rekao je Ljajić.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin sinoć je saopštio da je uspostavljanje slobodne zone trgovine između Srbije i Evroazijske unije završena stvar. I da je još ostalo da ova odluka bude potvrđena na Međuvladinom savjetu.

Ministar ekonomskog razvoja Rusije Maksim Oreškin je saopštio da će evroazijski Međuvladin savjet uskoro donijeti odluku o uspostavljanju zone slobodne trgovine Evroazijske unije i Srbije.

Evroazijsku ekonomsku uniju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Јermenija i Kirgistan.

Na skupu u Skoplju, osim srpske delegacije i predstavnika zemlje domaćina, učestvovali su predstavnici BiH, Crne Gore, Albanije i Grčke. Kao i generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu i evropski komesar za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel.

Izvor: RTRS.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

“Rakijski festival” ekonomska i turistička prilika, Tuzla 30.11.2018. godine

Tuzla će 30. novembra biti domaćin drugog “Salines spirit festa”, međunarodnog festivala voćnih rakija i …