Tržište Kine prilika za poljoprivrednike Agroportal.ba
Agro vijesti

Tržište Kine prilika za poljoprivrednike

tržište kine
Tržište kine kao nova prilika za BiH poljoprivrednike, da li je ovo realna šansa, da li imamo šta ponuditi Kini? Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je u Sarajevu ambasadora Narodne Republike Kine u BiH Đi Pinga. Sa kojim je razgovarao o jačanju saradnje u oblasti poljoprivrede i većem obimu spoljnotrgovinske razmjene.

Sastanku su, na poziv ministra Košarca, prisustvovali i ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH Boris Pašalić i Šemsudin Dedić.

Sagovornici su pozdravili rezultate nedavno održanog Samita ”17 plus jedan”. U okviru kojeg je zaključeno da NR Kina planira da u narednih pet godina iz zemalja centralne i istočne Evrope uveze robe u vrijednosti od 170 milijardi dolara. Te da udvostruči uvoz poljoprivrednih proizvoda iz ovog dijela Evrope. Zajednička ocjena je da to može biti šansa za plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda na privredno potentno kinesko tržište.

Pročitajte još...   Pašalić: Raste potražnja za ljekovitim biljem

Ministar Košarac istakao je da su u tom kontekstu bile ohrabrujuće poruke i pozivi za unapređenje saradnje, koje je predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio na Samitu ”17 plus jedan”. On je takođe pohvalio angažman ambasadora Đi Pinga na promociji ovog događaja.

Crveno meso, mlijeko i med

U fokusu razgovora bila je mogućnost izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, crvenog mesa i meda iz BiH na kinesko tržište.

Otvaranje kineskog tržišta značajna je prilika za naše poljoprivredne proizvođače. Koji imaju kapacitete i iskustva da svoje proizvode, osim evropskim, ponude i kineskim potrošačima. Zbog toga ulažemo maksimalne napore da ispunimo sve uslove kako bi se domaći proizvodi mogli naći na tržištu ove prijateljske zemlje, poručio je ministar Košarac.

Na sastanku je dogovoreno da obje strane intenziviraju rad na usklađivanju sertifikata za izvoz. Kao i aktivnosti na formiranju radne grupe za saradnju u oblasti poljoprivrede između BiH i NR Kine. Ukazano je i na potrebu organizovanja bilateralnih sastanaka između eksperata iz ovog sektora u cilju razmjene iskustava.

Pročitajte još...   Poletjele cijene pšenice u Evropi, naravno to nema uticaja na nas
Učimo od Srbije

Ministar Košarac naglasio je da će, na prijedlog entitetskih ministara, kineskoj strani dostaviti spisak kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH, koje su potencijalni izvoznici mlijeka i mliječnih proizvoda, crvenog mesa i meda na kinesko tržište.

Ministri Košarac, Pašalić i Dedić usaglasili su da u narednom periodu održe sastanak sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije u cilju razmjene iskustava u saradnji sa NR Kinom.

Srbija je regionalni lider u spoljnotrgovinskom prometu sa NR Kinom. Namjera nam je da održimo sastanak na ministarskom nivou. Kako bismo bili detaljno upoznati sa pozitivnim praksama iz Srbije i na taj način unaprijedili spoljnotrgovinski promet sa NR Kinom, istakao je ministar Košarac.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''

1 Comment

Comments are closed.