Spoljnotrgovinske razmjene BiH za 2020. godinu
Agro vijesti

Spoljnotrgovinske razmjene BiH za 2020. godinu

Savjet ministara BiH usvojio je na posljednjoj sjednici Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za 2020. godinu, koju je pripremilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

spoljnotrgovinske razmjene BiH za 2020.

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena BiH u 2020. godini iznosila je 27,40 milijardi KM. Od čega je vrijednost izvezene robe bila 10,52 milijardi KM, a vrijednost uvezene robe 16,89 milijardi KM. Što je rezultiralo trgovinskim deficitom od 6,37 milijardi KM. Trgovinski deficit bilježi pad od 20,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

U prošloj godini zabilježili smo smanjenje spoljnotrgovinske razmjene za 11,6 odsto. Bilježimo takođe pad izvoza za 8,5 odsto. Ali i pad uvoza za 13,4 odsto, što je značajan podatak za našu privredu. U prošloj godini došlo je i do rasta stope pokrivenosti uvoza izvozom za 3,3 odsto.

Istakao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Pročitajte još...   Uskoro izvoz goveda iz BiH u Maleziju
Uvoz smanjen u prvom kvartalu

On je naglasio da je u prva dva mjeseca 2021. godine povećan izvoz u odnosu na isti period prošle godine. Dok je uvoz smanjen za 6,5 odsto u odnosu na uvoz ostvaren u prva dva mjeseca 2020. godine.

Podaci nadležnih institucija govore da je izvoz u januaru 2021. godine bio veći za 2,07 odsto u odnosu na januar 2020. godine. Dok je izvoz u februaru ove godine bio veći za čak 10,58 odsto, u odnosu na februar prošle godine. To su ohrabrujući podaci u ovom izazovnom vremenu, kada smo suočeni sa borbom protiv pandemije COVID-19 i saniranjem negativnih posljedica na ukupnu privrednu aktivnost u BiH, naglasio je ministar Košarac.

EU i dalje glavni partner

U dokumentu Analiza spoljnotrgovinske razmjene BiH za 2020. godinu navodi se da je Evropska unija i dalje glavni spoljnotrgovinski partner BiH. Koja u ukupnom obimu spoljnotrgovinske razmjene učestvuje sa 65,3 odsto. Slijede je zemlje članice CEFTA-e sa 14 odsto, a ostale zemlje učestvuju sa 20,7 odsto.

Pročitajte još...   Banana rodila usred Sanskog Mosta

Kada su u pitanju glavni trgovinski partneri, BiH ima najveću pokrivenost uvoza izvozom sa Austrijom (147%). Slovenijom (113%), Hrvatskom (89%), Njemačkom (78,6%), Francuskom (78%), Srbijom (61%), te sa Italijom (52%). Pored ovih zemalja, analiza spoljnotrgovinske razmjene za 2020. godinu pokazala je da je i Kina značajan trgovinski partner BiH.

U potpunosti smo posvećeni zaštiti domaće proizvodnje i unapređenju njene konkurentnost. Zbog toga aktivno radimo na otvaranju novih tržišta za plasman naših proizvoda kako bismo poboljšali ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene, poručio je ministar Košarac.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nagli pad temperature zabrinuo poljoprivrednike u BiH

Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode