Gazdinstvo bračnog para Šteković primjer uspješnog biznisa | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Gazdinstvo bračnog para Šteković primjer uspješnog biznisa

Priča o poljoprivrednom gazdinstvu mladog bračnog para iz podgrmečkog sela ruši duboko ukorijenjene predrasude o životu na selu. Izabrali su da budu srećni – svoji na svome.

Nikolina i Dražen Šteković žive u selu Kršlje kod Novog Grada. Bave se poljoprivredom i to im je jedina djelatnost. Imaju 15 krava, od toga 10 muznih.

Mi od tih 10 krava mjesečno isporučimo 6.000 litara mlijeka. To je odlična plata na selu. Od nje živimo, a sve imamo – sve proizvedemo. Јedino što kupimo su sredstva za higijenu.

Štekovići su registrovali komercijalno poljoprivredno gazdinstvo, kao i 4.076 njihovih kolega u Republici Srpskoj. Za razliku od mnogih, od 2013. njihovo gazdinstvo je u PDV sistemu.

Imali smo malo straha kako će to funkcionisati. Lomili smo se da li da uđemo u sistem PDV-a ili ne. Ali, prelomili smo – kad mogu mnogi možemo i mi. Rekli smo, ući ćemo pa ćemo vidjeti, ako se ne snađemo možemo iz toga izaći.

Njen suprug Dražen preporučio je svima koji se bave ovim poslom da uđu u sistem PDV-a jer, kako kaže, ko nije u njemu samo je na gubitku.

Za naše prodato mlijeko nama mljekara isplati sav PDV, a mi taj vraćeni novac moramo opravdati kroz fakturu kupljene robe u toku mjeseca koja je u svrhu poljoprivrede.

Prema riječima ovih vrijednih domaćina, sistem PDV-a omogućava im veću zaradu. O životu na selu i poslu kojim se bave imaju samo riječi hvale.

Neka ostane ovako kako jeste, mi ćemo biti zadovoljni – uz osmijeh kaže Nikolina.

Izvor: RTRS.

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

Male radnje, velike priče

Agro vijesti

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz