Na Palama registrovana trihinela kod divljači | Agroportal.ba
Agro vijesti

Na Palama registrovana trihinela kod divljači

Direktor Veterinarske stanice “Zoo-vet” Pale Branislav Galić rekao je da na području ove opštine nije evidentiran slučaj prisustva larve trihinele u mesu domaće svinje, ali da su zabilježili tri pozitivna slučaja kod divljači.

On je naveo da je divljač ulovljena u lovištima dijela Romanije, Vrhprače i Gosina.

Galić je podsjetio da su prošle godine zabilježili jedan slučaj prisustva larve trihinele kod domaćih svinja, dok je za 25 godina koliko prate kretanje trihinele kod domaćih svinja na području Pala bilo oko 70 slučajeva zaraze.

U pitanju su bile svinje preko 150 kilograma i nešta malo prasadi koja su dovezena iz drugih sredina. Građani prije korištenja mesa domaće ili divlje svinje obavezno treba da provjere prisustvo larve trihinele, rekao je Galić.

Pregled ispravnosti mesa domaćih svinja košta 10 KM, a divljih 28 KM.

Pročitajte još...   Više od meda: Osobe s invaliditetom pakuju med u Sanskom Mostu

Prema njegovim riječima, zakonska je obaveza da svo meso koje ide za javnu potrošnju bude pregledano, pogotovo što lovci znaju dijeliti lovinu na više domaćinstava.

Prije 10 godina lovci su podijelili nepregledano meso pa je došlo do zaraze kod više porodica. Svaku svinju treba pregledati protiv trihinele jer svinja ne pokazuje kliničke simptome, samo nose parazite koji se aktiviraju kada dođe do čovjekovog želuca prilikom konzumacije, objasnio je Galić.

On je istakao da se pregled divlje svinje radi pojedinačno sa većim uzorkom nego kod domaćih, putem vještačke digrestije koja traje više od sat vremena.

Pročitajte još...   Za one koji su ostali bez posla besplatno, bujrum

Trihinela je parazitna bolest i prenosi se konzumiranjem termički nedovoljno obrađenog mesa svinje u kome se nalaze ciste parazita trihinela spiralis.

Izvor: Glas Srpske

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj