Salamonela potvrđena na tri farme tovne peradi, farmeri oprez | Agroportal.ba
Agro vijesti

Salamonela potvrđena na tri farme tovne peradi, farmeri oprez

Prisustvo salmonele potvrđeno je na tri farme u Kantonu Sarajevo, a na sanitarno klanje upućeno je 46.677 komada tovne peradi, što je dva puta više u odnosu na prošlu godinu, saopšteno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

S ciljem sprečavanja rizika po javno zdravstvo na spornim farmama su provedene pooštrene biobezbjednosne mjere, zbrinjavanje stajnjaka i prostirke, te ostale propisane mjere, navodi se u saopštenju.

Veterinarski inspektori, paralelno sa ovim aktivnostim, u uzgojima koka nosilica, kao i u prometu na području Kantona Sarajevo, provode uzorkovanje i ispitivanje svježih konzumnih jaja namijenjenih javnoj potrošnji na prisustvo salmonela. U uzorcima koji su do sada ispitani nije bilo pozitivnih rezultata.

Pročitajte još...   Proizvodnjom crvene paprike do smanjenja nezaposlenosti

Iz Kantonalne uprave ističu da je monitoring prisustva salmonela kod žive peradi do sada izvršen u većini farmskih uzgoja na području Kantona Sarajevo, odnosno na ukupno 28 farmi, od čega je pregledano 16 farmi tovne peradi i šest farmi koka nosilica, dok su u toku pretrage na još šest registrovanih farmi.

S obzirom da je prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo salmonela najčešće izolovani uzročnik trovanja hranom, upozoravamo sve subjekte u poslovanju sa hranom u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije hrane, na neophodnost provođenja opštih i posebnih mjera higijene hrane zasnovanih na principima HACCP sistema, kao i mjera samokontrole salmonela u hrani koju stavljaju na tržište, navodi se u saopštenju.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove upozoravaju potrošače da prilikom pripreme i upotrebe hrane trebaju održavati zavidan nivo kulture vlastite prehrane i higijene, koja uključuje adekvatnu termičku obradu namirnica, posebno pilećeg mesa i jaja.

Uvijek je važno prilikom pripreme hrane obratiti pažnju na uputstvo proizvođača u vezi sa odgovarajućom termičkom obradom prije konzumacije, što je obavezni podatak na deklaracijama hrane, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Glas Srpske

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''