Salamonela potvrđena na tri farme tovne peradi, farmeri oprez | Agroportal.ba
Agro vijesti

Salamonela potvrđena na tri farme tovne peradi, farmeri oprez

Prisustvo salmonele potvrđeno je na tri farme u Kantonu Sarajevo, a na sanitarno klanje upućeno je 46.677 komada tovne peradi, što je dva puta više u odnosu na prošlu godinu, saopšteno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

S ciljem sprečavanja rizika po javno zdravstvo na spornim farmama su provedene pooštrene biobezbjednosne mjere, zbrinjavanje stajnjaka i prostirke, te ostale propisane mjere, navodi se u saopštenju.

Veterinarski inspektori, paralelno sa ovim aktivnostim, u uzgojima koka nosilica, kao i u prometu na području Kantona Sarajevo, provode uzorkovanje i ispitivanje svježih konzumnih jaja namijenjenih javnoj potrošnji na prisustvo salmonela. U uzorcima koji su do sada ispitani nije bilo pozitivnih rezultata.

Pročitajte još...   Porast proizvodnje purica i grahoraste piladi u BiH

Iz Kantonalne uprave ističu da je monitoring prisustva salmonela kod žive peradi do sada izvršen u većini farmskih uzgoja na području Kantona Sarajevo, odnosno na ukupno 28 farmi, od čega je pregledano 16 farmi tovne peradi i šest farmi koka nosilica, dok su u toku pretrage na još šest registrovanih farmi.

S obzirom da je prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo salmonela najčešće izolovani uzročnik trovanja hranom, upozoravamo sve subjekte u poslovanju sa hranom u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije hrane, na neophodnost provođenja opštih i posebnih mjera higijene hrane zasnovanih na principima HACCP sistema, kao i mjera samokontrole salmonela u hrani koju stavljaju na tržište, navodi se u saopštenju.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove upozoravaju potrošače da prilikom pripreme i upotrebe hrane trebaju održavati zavidan nivo kulture vlastite prehrane i higijene, koja uključuje adekvatnu termičku obradu namirnica, posebno pilećeg mesa i jaja.

Uvijek je važno prilikom pripreme hrane obratiti pažnju na uputstvo proizvođača u vezi sa odgovarajućom termičkom obradom prije konzumacije, što je obavezni podatak na deklaracijama hrane, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Glas Srpske

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća

Agro vijesti

Otkupna cijena pšenice ponovo enigma