Neizvjesna sudbina brčanskog Bimeksa nakon presude suda BiH | Agroportal.ba
Agro vijesti

Neizvjesna sudbina brčanskog Bimeksa nakon presude suda BiH

Za razliku od Vlade Milorada Dodika, od koje je 2007. godine vansudski dobio 11 miliona KM, kontroverzni biznismen Dragan Čičić nije uspio ponoviti isti recept za izvlačenje novca u Brčko Distriktu. Propali su svi njegovi pokušaji da dobije čak 76,5 miliona maraka koliko je tražio od preduzeća “Novi Bimeks” iz Brčkog koje je u stečaju. Nakon što su ga odbili svi nižestepeni sudovi, to je uradio i Ustavni sud BiH koji je ocijenio kako je njegova apelacija neosnovana, saznaje portal CAPITAL.

Čičić je taj novac tražio kao razlučni povjerilac, a po osnovu ranijih ugovora i sporazuma koje je njegovo preduzeće “MI Galames” imalo sa “Novim Bimeksom”, kojeg je privatizovao.

Na zemljištu je sve do 2018. godine bila upisana hipoteka u njegovu korist koja je kočila stečajni postupak, koja je kao i njegovo potraživanje osporena  presudom Apelacionog suda Brčko Distrikta.

Pročitajte još...   Ode šećerana, i šta ćemo sad?

Ustavni sud BiH je ostao pri toj presudi i zaključio da nema povrede prava na imovinu i pravično suđenje, na koje se Čičić žalio.

Nekadašnja brčanska mesna industrija “Bimeks” od kraja 2005. godine je u bila u većinskom vlasništvu kompanije “Galameks” čiji je vlasnik Dragan Čičić, koju je privatizovao za 200 maraka, nakon čega je osnovan “Novi Bimeks”.

On se privatizacionim ugovorom pored simbolične uplate obavezao da će u naredne tri godine uložiti 10 miliona maraka u nabavku opreme i izgradnju objekata.  Istovremeno, ugovorom je precizirano da će u istom periodu biti zaposleno 330 radnika, s prosječnom bruto zaradom od 720 KM.

Koliko je taj ugovor bio uspješan, najbolje govori činjenica da se u “Novom Bimeksu” uveliko vodi stečajni postupak.

Stečajni upravnik Nebojša Matić kaže kako su obaveze preduzeća oko 15 miliona maraka, dok je sa druge strane njegova imovina procjenjena na preko 60 miliona KM.

U toku je prodaja dijela imovine. Na licitaciji u ponedjeljak se niko nije javio, tako da će odbor povjerilaca donijeti odluku šta i kako dalje, kazao je Matić.

Tužio Brčko Distrikt za 51 miliona

Čičić je 2013. pokrenuo i tužbu protiv Brčko Distrikta u kojem traži naknadu za izgubljenu dobit od čak 51 miliona KM, o čemu je portal CAPITAL pisao u tekstu koji možete pročitati OVDJE. 

Pročitajte još...   Osiguranje - stvarna potreba o kojoj ne razmišljamo na vrijeme!

Čičić je tvrdio da je pretrpio poslovnu štetu jer Brčko Distrikt nije u ugovorenom roku uklonio željezničku prugu u krugu fabrike „Bimeks“ koju je on privatizovao. On je smatrao da Vlada Distrikta nije izmijenila regulacioni plan po traženju novog vlasnika ovog nekadašnje giganta u oblasti mesne industrije. Zbog neizmjenjenog regulacionog plana, Čičić, navodno, nije mogao da izgradi svoje planirane objekte.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?