Recept iz Tutnjevca za dobar život od poljoprivrede | Agroportal.ba
Agro vijesti

Recept iz Tutnjevca za dobar život od poljoprivrede

Selo Tutnjevac kod Ugljevika poznato je kao voćarski kraj. Pored tradicionalne proizvodnje šljive, porodica Gligorević posvetila se i stočarstvu.

Gligorevići su registrovani kao komercijalno gazdinstvo, pa ostvaruju i podsticaje. Od poljoprivrede se, tvrde, može solidno živjeti.

Na 20 hektara zemljišta, od čega je 10 hektara pod zakupom, Zoran Gligorević ima voćnjak, sije žitarice, a na jednom hektaru od 2008. godine gradi objekte i proširuje stočni fond. Počeo je sa pet svinja, a danas u tovilištu i prasilištu ima nekoliko stotina grla.

Sada imam oko 450 komada svinja, deset goveda. Proširio bih farmu da nije bilo korone, ali sam odustao zbog slabe potražnje i niske cijene. Čim se situacija stabilizuje nastojaću da realizujem dugogodišnje planove.

počinje priču ovaj uzorni domaćin.

Fabrika pod otvorenim nebom

Godišnje utovi od 600 do 650 svinja, koje uglavnom proda na području regija Istočnog Sarajeva i Banjaluke.

Pune ruke posle, velika ulaganja. Poljoprivreda je fabrika pod otvorenim nebom, strahujemo od vremenskih neprilika, pojave bolesti. Ali kad se sve sabere i ostane zarade, to nas motiviše, pa nastavljamo.

Iako kvalitet nađe kupca, interventni otkup je spas, jer je zbog smanjene potražnje trenutna cijena na slobodnom tržištu niska.

Kilogram svinjetine je 2,2 KM, maksimalno 2,3 KM, a ne bi smjelo da bude ispod 2,8 KM. Lakše je sada kada znamo da ćemo robu prodati.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?