Košarac uskoro sa Satlerom o otvaranju tržišta EU za meso iz BiH | Agroportal.ba
Agro vijesti

Košarac uskoro sa Satlerom o otvaranju tržišta EU za meso iz BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je jučer u Istočnom Sarajevu da je strateško opredjeljenje BiH otvaranje novih tržišta za izvoz crvenog mesa i da će narednih dana o odobravanju izvoza u zemlje EU razgovarati sa šefom Delegacije EU u BiH Јohanom Satlerom.

Košarac je ocijenio da potpisani ugovori dvije domaće kompanije o izvozu mesa na tursko tržište predstavljaju početak rješavanja problema u primarnoj proizvodnji mesa u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Podsjećajući da su kao posljedica pandemije virusa korona u BiH akumulirani viškovi primarne proizvodnje, on je istakao da je potrebno pronaći način da oni budu otkupljeni i da će s tim ciljem biti nastavljeni apeli da mesoprerađivači u Republici Srpskoj i FBiH u prvom redu prerađuju domaće meso.

Smatram važnim da se obezbijedi da se naša primarna proizvodnja prerađuje u našim kapacitetima prerađivačke industrije u Republici Srpskoj i FBiH, ali i da je potrebno obezbjeđivati spoljnotrgovinski promet, kao što je to sada sa Turskom.

rekao je Košarac novinarima.

Pročitajte još...   Cijene đubriva skočile, biće skuplja i sjetva

On je naveo da je kao jedna od mjera Kancelariji za veterinarstvo naloženo da se pojača veterinarski nadzor i kontrola uvoza svježeg i rashlađenog mesa, te da su tržni centri zamoljeni da kupuju što više mesnih prerađevina domaće industrije.

Generalna politika Savjeta ministara je da se zaštiti domaća proizvodnja.

istakao je Košarac i dodao da bi jedno od mogućih rješenja mogle biti mjere ograničenja uvoza svježeg i rashlađenog mesa u BiH.

Pročitajte još...   SmAgTech EXPO 2022 – mesto novih poznanstava

Košarac je uvjeren da ima dovoljno adekvatnih rješenja kojima će biti zadovoljene potrebe primarnih proizvođača i mesoprerađivačke industrije u Republici Srpskoj i FBiH.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''