Teška situacija u peradarskom sektoru u Bosni i Hercegovini | Agroportal.ba
Agro vijesti

Teška situacija u peradarskom sektoru u Bosni i Hercegovini

U isto vrijeme nadležne institucije i dužnosnici koji su dobro plaćeni od našeg novca ništa ne poduzimaju i u posljednjih 6 mjeseci nikada niko nije ni pokušao kontaktirati bilo koga iz ovog sektora. Dvadeset hiljada uposlenih u ovom sektoru je na koljenima, a optimizma da će biti bolje je sve manje.
navodi Mesud Pinjo, predsjednik udruženja peradara Federacije BiH.

Potražnja, a samim tim i cijena pilećeg mesa, tvrdi Pinjo, najniža je ikad zabilježena, usljed čega su organizatori tova primorani ići u pravcu smanjenja proizvodnje.

S obzirom da smo mi farmeri u funkciji njihovih dobavljača to automatski znači i ogromnu problematiku u radu naših farmi. Umjesto dosadašnjeg prosjeka od 6 turnusa tova godišnje, ako se uskoro nešto konkretno ne uradi, farmeri će imati samo 4 turnusa godišnje, što je sa stanovišta opstanka samih farmi alarmantan podatak koji vodi samo u jednom pravcu – gašenju farmi i ostanku bez posla i novčanih primanja za hiljade porodica naslonjenih na ovaj sektor (to je nekih 100.000 osoba koji žive od ovog sektora).
navodi Pinjo.

Pročitajte još...   Izvoz mliječnih proizvoda povećan za 12, uvoz smanjen za 13 odsto

Ističe da je uvoz jedan od najvećih problema, jer se godišnje uvezu ogromne količine piletine i prerađevina, što našem, ionako malom tržištom, pravi ogroman problem. Mnogobrojni fiskalni i parafiskalni nameti su takođe dodatno opterećenje za ovaj sektor.

Ova proizvodnja državi na godišnjem nivou državi uplati više od 45 miliona KM samo PDV-a, kao i ostalih državnih dadžbina. Od početka 2019. godine pileće meso koje naši farmeri proizvedu našlo se i na policama marketa Evropske unije. Farmeri konstantno rade na modernizaciji i povećavanju kapaciteta svojih farmi kako bi bili spremni odgovoriti zahtjevima tržišta. Naša spremnost i odlučnost da tako nastavimo i u budućnosti apsolutna nije upitna, ali sami jednostavno ne možemo.
Upućuje javni poziv svim nadležnim institucijama da konačno poduzmu konkretne mjere u rješavanju navedene problematike jer je situacija i više nego ozbiljna i traži hitnu reakciju, kako bi izbjegli gašenje i uništavanja jedne od najperspektivnijih grana poljoprivrede.
0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM