Teška situacija u peradarskom sektoru u Bosni i Hercegovini | Agroportal.ba
Agro vijesti

Teška situacija u peradarskom sektoru u Bosni i Hercegovini

U isto vrijeme nadležne institucije i dužnosnici koji su dobro plaćeni od našeg novca ništa ne poduzimaju i u posljednjih 6 mjeseci nikada niko nije ni pokušao kontaktirati bilo koga iz ovog sektora. Dvadeset hiljada uposlenih u ovom sektoru je na koljenima, a optimizma da će biti bolje je sve manje.
navodi Mesud Pinjo, predsjednik udruženja peradara Federacije BiH.

Potražnja, a samim tim i cijena pilećeg mesa, tvrdi Pinjo, najniža je ikad zabilježena, usljed čega su organizatori tova primorani ići u pravcu smanjenja proizvodnje.

S obzirom da smo mi farmeri u funkciji njihovih dobavljača to automatski znači i ogromnu problematiku u radu naših farmi. Umjesto dosadašnjeg prosjeka od 6 turnusa tova godišnje, ako se uskoro nešto konkretno ne uradi, farmeri će imati samo 4 turnusa godišnje, što je sa stanovišta opstanka samih farmi alarmantan podatak koji vodi samo u jednom pravcu – gašenju farmi i ostanku bez posla i novčanih primanja za hiljade porodica naslonjenih na ovaj sektor (to je nekih 100.000 osoba koji žive od ovog sektora).
navodi Pinjo.

Pročitajte još...   Potpisan Memorandum o izgradnji mreže protivgradnih stanica

Ističe da je uvoz jedan od najvećih problema, jer se godišnje uvezu ogromne količine piletine i prerađevina, što našem, ionako malom tržištom, pravi ogroman problem. Mnogobrojni fiskalni i parafiskalni nameti su takođe dodatno opterećenje za ovaj sektor.

Ova proizvodnja državi na godišnjem nivou državi uplati više od 45 miliona KM samo PDV-a, kao i ostalih državnih dadžbina. Od početka 2019. godine pileće meso koje naši farmeri proizvedu našlo se i na policama marketa Evropske unije. Farmeri konstantno rade na modernizaciji i povećavanju kapaciteta svojih farmi kako bi bili spremni odgovoriti zahtjevima tržišta. Naša spremnost i odlučnost da tako nastavimo i u budućnosti apsolutna nije upitna, ali sami jednostavno ne možemo.
Upućuje javni poziv svim nadležnim institucijama da konačno poduzmu konkretne mjere u rješavanju navedene problematike jer je situacija i više nego ozbiljna i traži hitnu reakciju, kako bi izbjegli gašenje i uništavanja jedne od najperspektivnijih grana poljoprivrede.
Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''