BH farmeri u strahu zbog učestalih problema sa izvozom mesa | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

BH farmeri u strahu zbog učestalih problema sa izvozom mesa

Izvoz goveđeg i junećeg mesa iz BiH u Tursku ponovo je aktiviran, ali uzgajivači i dalje strahuju kako će sve odvijati taj proces. Do sada je izvoz prekidan nekoliko puta što je nanijelo štetu farmerima koji su čak i povećali broj grla kako bi podmirili potrebe izvoza, piše klix.ba

[tie_full_img][/tie_full_img]

U razgovoru ističu kako već godinama postoji nestabilnost kada je u pitanju kontinuitet izvoza mesa, pa su farmeri postali nesigurni. S područja Semberije prije nekoliko dana otkupljena su skoro sva tovna grla, što se dogodilo nakon više od mjesec dana jer je posljednji otkup i izvoz bio sredinom decembra prošle godine.

Imamo podatke o problemima na terenu. Ljudi imaju bikove koji prerastaju, a najgore je što nam se ovo ponavlja nekoliko godina unazad. Mi smo stalno upozoravali da je greška što se baziramo samo na jednog kupca, odnosno što izvozimo samo u jednu zemlju što je u ovom slučaju Turska jer onda uvijek postoji rizik da nam se dešavaju ovakve situacije. Greška je i što ne koristimo domaću junad za domaću ishranu jer proizvedemo 35 odsto od ukupne potrebe za junećim mesom u BiH, rekao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Ističe kako bi svi farmeri mogli prodavati meso u BiH i time stimulisati ljude da kupuju domaće, kvalitetno i svježe meso, a ne da uvozimo meso koje je, kako kaže, sumnjivog kvaliteta.

Izvinite što ponovo spominjem, ali znamo da smo imali slučajeve uvezenog mesa koje je bilo zamrznuto decenijama i ta priča nas “žulja” i dovodi do situacije u kojoj smo danas. Imamo sličnu situaciju i sa svinjskim mesom kada je u pitanju prekomjeran uvoz, a nemogućnost izvoza. Kao posljedica SSP-a će ovakve situacije biti redovne ako se ne uvedu zaštitne mjere na uvoz junećeg mesa koje nam svi međunarodni sporazumi dozvoljavaju, ali naši nadležni iz Vijeća ministara tvrde da nije tako i kažem im neka pročitaju. Također, trebaju napraviti alternativu da nam se omogući prodaja na domaćem tržištu, rekao je Marinković.

U kvalitetu mesa koje se uvozi sumnja i semberski farmer Ostoja Nikolić koji kaže da je domaće meso koje izvozimo visoke kvalitete.

Nismo sigurni u kvalitet mesa koje se uvozi i da li se to dovoljno ispituje. Nije logično da kilogram uvoznog mesa bude dosta jeftinija nego što je stvarna cijena i nego što mi možemo da proizvedemo, rekao je Nikolić dodajući kako sve ovo dovodi do propasti uzgajivača.

U prošloj godini povećan je uvoz svinjskog mesa u BiH, uprkos tome što BiH ima veliki broj farmera koji se bave uzgojem ove vrste stoke. Prema podacima Vanjsko-trgovinske komore, uvoz ove vrste mesa povećan je za 4,7 miliona KM 2017. godine i ukupno je uvezeno svinjskog mesa u vrijednosti od 62,8 miliona KM. Meso smo najviše uvozili iz Njemačke (20,1 milion KM ), Holandije (15,2 miliona KM), Austrije ( 9,1 milion KM ), Hrvatske (6,2 miliona KM ) i Mađarske (4,2 miliona KM).

Pročitajte još...   Povećan izvoz drvnog sektora u prva dva mjeseca

Farmeri od kojih ne bude izvršen otkup morat će se snaći, a neki su to radili i u proteklom periodu jer su se troškovi gomilali, a prihoda nije bilo. Najčešće prodaju meso po dosta nižoj cijeni i na svoju štetu.

Apsurd je da proizvodimo do 35 posto potreba domaćeg tržišta, a imamo tržišni višak. To ima samo u BiH i nigdje više, rekao je.

Farmeri predlažu i da se poveća izvoz mesa za duplo, ali da bi do toga došlo moraju imati sigurnost kako bi se odlučili na povećanje broja grla. Marković kaže kako ni sada nemamo dovoljne količine iako su kontigenti ugovoreni.

Pročitajte još...   Sa 12.000 mlađi pastrmke poribili Drinu i pritoke

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH kazali su nam da su u toku pregovori za povećanje količine izvoza mesa. Potpredsjednik VTKBiH Nemanja Vasić kazao je kako je za 2018. godinu je odobren izvoz 5.000 tona, a u toku su i pregovori da se količina poveća na 10.000 tona. Ipak, kompanije koje će izvoziti bira Turska.

Isključivo turska strana vrši odabir bh. kompanija koje će izvoziti meso, što znači da od njih i zavisi koje su to kompanije. Pored kompanije Mujanović, kojoj je odobren izvoz 3.000 tona, i kompanija Impro Prijedor je dobila mogućnost izvoza 2.000 tona mesa, što navedena kompanija još uvijek nije realizovala izvoz, ali planira uskoro početi. Naravno da postoji mogućnost da se poveća broj kompanija koje izvoze ali je ta odluka na turskim uvoznicima. Ono što je bitno napomenuti jeste da su u toku pregovori Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa sa Republikom Turskom, u kojima naša strana zagovara slobodnu trgovinu, čime bi izvoz bio omogućen za sve kompanije koje zadovoljavaju propisane uslove, rekao je Vasić.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)