UNDP projekti za razvoj poljoprivrede u Posavini | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

UNDP projekti za razvoj poljoprivrede u Posavini

UNDP u BiH u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske u Orašju je za poljoprivrednike sa oraškog područja održao prezentaciju dva projekta koje će UNDP implementirati na prostoru Županije Posavske.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Prezentaciju su pratili, uz ostale, ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva u Vladi Županije Posavske Mato Brkić i šef programa za lokalni razvoj UNDP-a BiH Edis Arifagić. Prezentacija je planirana za poljoprivrednike opština Domaljevac-Šamac i Odžak.

Ministar Brkić je na početku skupa pozdravio goste i poljoprivrednike, pojasnio projekte i istaknuo uspješnu saradnju koju ostvaruju UNDP na korist posavskih poljoprivrednika.

Prošle godine smo kroz tu saradnju posijali oko 670 ha soje. UNDP je sklopio ugovor s Bimalom za otkup te soje i ostvarena je 10 do 15% veća cijena. I ove godine naše poljoprivredne proizvođače planiraju uključiti u taj projekat. Osigurali smo više sredstava za nabavku sjemena soje, te se nadamo da će se proširit i broj korisnika. Kroz novi projekat koji UNDP planira započeti u Županiji Posavskoj osnažuju se prerađivački kapaciteti na našem prostoru. Svi koji se bave nekom primarnom proizvodnjom, uz pomoć UNDP-a, dobijaju određenu opremu ili mehanizaciju, čime se naša poljoprivredna proizvodnja dovodi do proizvodnje koja može izaći na tržište, kazao je ministar Brkić.

Predstavljeni su projekti uzgoja genetski nemodifikovane soje.

Očekujemo nastavak uspješnih prošlogodišnjih rezultata. Ove godine planiramo uključiti duplo veći broj poljoprivrednih proizvođača i na taj način dodatno ojačati njihove proizvodne kapacitete. Drugi projekat na kojemu ćemo raditi sa Ministarstvom poljoprivrede Županije Posavske je uspostavljanje programa za preduzetnišvo u poljoprivredi.

Kroz naš program pokušat ćemo naći 20 poduzetnika koji bi napravili neke nove proizvode koje nemamo na ovom tržištu, i na taj način dodati vrijednost primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji (proizvodnja ulja od soje, ulja od tikve, bućinog ulja, kiselog kupusa, sosovi od paradajza …). Time bi primarnu proizvodnju sa prostoru Županije Posavske obogatili i napravili finalni proizvod koji će se plasirati širom Bosne i Hercegovine, pojasnio je u izjavi za medije ispred UNDP-a BiH Ismar Ćeremida, koordinator za ekonomski razvoj Razvojnog programa UN.

Kroz projekt bi se npr. sufinansirale mašine za sadnju bijelog luka, mašine za čišćenje bundeva, mašine za pravljenje ulja, čulo se tokom prezentacije. U odgovoru na pitanja novinara rečeno je kako finansijski fond za taj projekat ukupno iznosi 200.000,00 KM, što znači da će finansirati negdje dvadesetak poljoprivrednih preduzetnika.

Pročitajte još...   U RS bašte sijali i oni koji to nikada ranije nisu činili, rekordna godina

Ukoliko se projekat pokaže uspješnim, nastavit će ga i u narednoj godini i značajno povećati broj preduzetnika sa prostora Županije Posavske, kazao je Ćeremida.

UNDP će u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade ŽP u najskorije vrijeme (narednih nekoliko sedmica) objaviti “Javni poziv”.

Shares
Slične objave
Agro oglasi

CROAGRO međunarodni sajam poljoprivrede 01.12.2022.

Agro vijesti

Reakcije na planirani agrarni budžet Republike Srpske