BiH može biti među regionalnim liderima u izvozu kornišona | Agroportal.ba
Agro vijesti

BiH može biti među regionalnim liderima u izvozu kornišona

Bosna i Hercegovina može biti među regionalnim liderima u izvozu kornišona, smatraju realizatori projekta USAID/Sweden FARMA II.  

U Srebreniku su jučer održani edukacijski treninzi za proizvođače ovog povrća i razmijenjene prakse uzgoja te informacije o agrotehničkim zahtjevima proizvodnje.

Organizatori skupa, Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja i USAID/Sweden FARMA II poručili su da je edukacija u ovoj oblasti važan segment ka rastu u proizvodnji i podizanju standarda kvalitete.

U posljednjih sedam godina, uz određene oscilacije, raste proizvodnja kornišona. Zbog toga raste broj domaćih poljoprivrednih proizvođača zainteresiranih za ovakva okupljanja. Trendovi posljednjih godina ukazuju i na postepenu stabilizaciju tržišta. Uzgoj kornišona, nije dio tradicionalne proizvodnje u BiH i nije toliko rasprostranjen kao proizvodnja paprike ili paradajza. Nužna je kontinuirana edukacija domaćih poljoprivrednih proizvođača. Korisno je upoznati proizvođače s agrotehničkim zahtjevima koje ova kultura traži. Te s perspektivama koje ona pruža, posebno za male proizvođače jer se proizvodnja kornišona posebno isplati na malim parcelama – poručuju iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Postizanje boljih rezultata

Jučeranašnji skup o temi “Uzgoj i perspektive kornišona za bosanskohercegovačku poljoprivredu” je važan korak naprijed. To je nastavak okupljanja poljoprivrednih proizvođača s ciljem postizanja boljih rezultata u efikasnosti proizvodnje. Kao i dostizanju svih potrebnih EU standarda za izvoz.

Danas smo razgovarali i o podacima vezanim za izvoz kornišona. Uradili smo osvrt na proizvodnju, analizu konkurencije i analizu tržišnih pokazatelja. Svjetska proizvodnja krastavaca i kornišona bilježi stalan porast. Bosna i Hercegovina zauzima 20. mjesto u Evropi po proizvodnji ovih dviju kultura. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, svježi kornišoni su ključna povrtlarska kultura za izvoz. Učestvuju s 32 posto u ukupnom izvozu povrća iz zemlje.

Bosna i Hercegovina izvozi oko 3.500 tona kornišona godišnje. Po trenutnim brojevima, može biti jedan od regionalnih lidera u izvozu ovog proizvoda. U tom smislu, veća informiranost, povezivanje proizvođača i efikasnija proizvodnja mogu osigurati nastavak rasta proizvodnje i povećanje prihoda za male poljoprivredne proizvođače.

Pročitajte još...   Hrvatska: Povučeno suvo svinjsko meso zbog bakterije

Izvor: Fena.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske