BiH u Tursku izvozi znatne količine brašna, ove godine minimalno 85.000 tona | Agroportal.ba
Agro vijesti

BiH u Tursku izvozi znatne količine brašna, ove godine minimalno 85.000 tona

Zvanični podaci Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pokazuju da je Turska za našu zemlju najvažnije tržište za izvoz brašna, klix. Uprkos padu vrijednosti lire, BiH će nastaviti izvoziti brašna u tu zemlju, ali ove godine u nešto manjem obimu zbog slabijeg uroda pšenice.

53 miliona u 2017.

Najveći izvoznici

Najznačajniji izvoznici brašna iz Bosne i Hercegovine su Majić iz Odžaka, Žitopromet iz Bijeljine, Klas iz Sarajeva, Žitoprodukt iz Banje Luke, Nezić iz Gradačca, Ivo i Bele iz Orašja i Mlinpek iz Bugojna.

Pročitajte još...   Stočna pijaca Bijeljina 13.03.2018. godine

Promjena vrijednosti turske valute svakako ima uticaj i na trgovinska kretanja i međusobne razmjene robe.

Što se tiče izvoza brašna, osim pada vrijednosti lire, na bilans u trgovini u ovoj godini veći uticaj će imati izuzetno nepovoljna godina za proizvodnju žitarica, ne samo u našoj zemlji, nego i u zemljama regije, kako količinski tako i kvalitetom hljebnog zrna. Zbog toga su samo ograničene količine pšenice i brašna na raspolaganju za trgovinu, odnosno za izvoz, naglašavaju iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Nova tržišta

Dodaju da se privrednici brzo prilagođavaju novim uslovima na tržištu i vrlo brzo usmjeravaju svoje proizvode tamo gdje je povoljnija cijena, mada se ne odriču već utvrđenih tržišta i postojećih trgovinskih partnera.

Pročitajte još...   Pašalić: Što prije donijeti odluku o privremenoj zabrani uvoza goveđeg mesa iz EU

Iako je posljednjih nekoliko godina Republika Turska najznačajnije izvozno tržište za brašno, crnogorsko, makedonsko i kosovsko tržište je i dalje vrlo aktuelno, dok se i neka druga tržišta pronalaze kao potencijalno kvalitetna, prije svih MENA tržište (Middle East – Nord Africa). Takođe, evropsko tržište je potencijalno perspektivno, a izvoz brašna se već realizuje i na švedsko, britansko i austrijsko tržište.

Proizvođači i izvoznici brašna u BiH podsticaje ostvaruju na lokalnom nivou i nivou entiteta.

Ako mene pitate, važno je što sam u posljednjih nekoliko godina sa svojim saradnicima iz ministarstva otvorio brojna tržišta i omogućio nesmetan bescarinski izvoz. Uhodana i već potvrđena tržišta, s dugogodišnjim trgovinskim partnerima i izgrađenim povjerenjem, najbolje su pogodnosti koje bh. izvoznici imaju i ona su i dalje najperspektivnija. Bez obzira na povremene probleme u poslovanju, kao što je aktuelni pad vrijednosti turske lire. Rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)