Bijeljina uzima kredit da pomogne poljoprivrednicima | Agroportal.ba
Agro vijesti

Bijeljina uzima kredit da pomogne poljoprivrednicima

“Grad Bijeljina će se kreditno zadužiti kako bi semberskim poljoprivrednicima pomogao i isplatio dio štete koju su pretrpjeli zbog velikog nevremena koje je Semberiju pogodilo prošle godine. Republičke vlasti, kao i vlast na nivou BiH su i tu zakazale, tako da je sav teret pao na lokalnu zajednicu”, rekao je Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu GU Bijelina u Jutarnjem programu BN televizije.

Grad je ušao u komplikovanu proceduru kratkoročnog kreditnog zaduženja kako bi pomogao semberskim poljoprivrednicima kojima je olujno nevrijeme u julu 2023. godine izazvalo direktnu štetu od oko 2 miliona KM, dok je indirektna višemilionska. Sredstva će biti obezbjeđena čak i ako bude opstrukcija skupštinske većine”, rekao je Vučković.

Pročitajte još...   Cijena "Žitoprometa" previsoka za kupce

“Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je odmah nakon nevremena pozvao republičku, ali i vlast na nivou BiH, da se šteta poljoprivrednicima u potpunosti nadoknadi. Prijedlog je bio da 50 odsto štete nadoknadi Grad, a po 25 odsto Srpska i Savjet ministara. Međutim, do danas od toga nema ništa, bilo kakve najave. Mi ćemo poljoprivrednicima isplatiti 50 odsto iznosa procjenjene štete koje su imali na plastenicima, usjevima i objektima”, kaže Vučković.

Semberskim poljoprivrednicima takođe nisu isplaćeni u potpunosti ni podsticaji sa republičknog nivoa koji se odnose na kapitalne investicije, pa su oni u velikom problemu, kaže dalje Vučković i dodaje:

“Oni su se kreditno zadužili da bi kupili traktor ili neku mehaniziaciju, kako je Pravilnikom o kapitalnim investicijama predviđeno. Ministarstvo poljoprivrede je ušlo u drugi ciklus, javni poziv je završen, a ni prethodni ciklus nije zatvoren isplatom kapitalnih investicija.”

Pročitajte još...   Počela žetva ječma u Semberiji

Vučković je najavio da je novim Pravilnikom za podsticaje u poljoprivredi grada Bijeljina planiran novac, između ostalog, i za obnavljanje svinjskog stočnog fonda koji je afrička kuga svinja skoro uništila.

“Napominjem da će u fokusu biti manji poljoprivredni proizvođači kojima su eutanazirane od jedne do pet krmača nazimica”, istakao je Vučković.

“Budžetom Grada Bijeljina za ovu godinu planirano je 2,4 miliona KM za poljoprivrednu proizvodnju, a ta sredstva će sigurno rasti”, istakao je Vučković.

 

 

(rtvbn.com)

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj