Bijeljina želi bolju saradnju sa poljoprivrednicima
Agro vijesti

Bijeljina želi bolju saradnju sa poljoprivrednicima

U prostorijama Gradske uprave Grada Bijeljina je održan sastanak gradonačelnika Ljubiše Petrovića i predstavnika udruženja poljoprivrednih proizvođača i poljoprivrednih zadruga sa područja Grada Bijeljina. Na sastanku je razgovarano o novim mjerama podrške Grada poljoprivredi i predstavljene su aktivnosti u izradi Programa razvoja poljoprivrede i sela Grada Bijeljina za period 2021 – 2023. godina.

 

Cilj nam je da mjere podrške poljoprivredi budu što kvalitetnije i zato smo pozvali predstavnike svih udruženja poljoprivrednika da, prije izrade nacrta Programa, razgovaramo i saslušamo njihove prijedloge. Grad je odredio tri strateška sektora razvoja. Koja su definisana Strategijom lokalnog razvoja Grada Bijeljina za period 2014 – 2023. , stočarstvo, povrtarstvo i voćarstvo. A mišljenje poljoprivrednika će svakako biti ključno u konkretizaciji mjera. Istakao je vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina Stevan Trivković.

Transparentno trošenje

Gradonačelnik Petrović naglašava da će Grad učiniti sve da se što više približi normi izdvajanja od šest procenata iz gradskog budžeta za poljoprivredu. Kao i da raspodjela sredstava mora biti transparentna. Uz bolju podršku malim i srednjim proizvođačima.

Naš zadatak je da narodni novac, namijenjen za podršku poljoprivredi, raspodijelimo pravedno i efikasno. A to će se vidjeti i u Prijedlogu budžeta Grada Bijeljina koji ću predložiti na narednoj radnoj sjednici gradske Skupštine. Takođe, radićemo na osiguranju besplatnog skladištenja žitarica. Kako bi pomogli proizvođačima u ovom sektoru da ostvare konstantnu tržišnu konkurentnost, istakao je Petrović.

bijeljina

Povrtlari u teškoj situaciji

Predstavnik Udruženja povrtlara Semberije Mladen Savić ističe da je situacija u ovom sektoru iz godine u godinu sve teža. Te da im je nužna značajno veća podrška Grada i Republike Srpske.

Proizvodnja je, zbog klimatskih promjena, sve teža. A neophodna ulaganja su sve veća. Jedan od najvećih problema je prekomjeran uvoz povrtlarskih proizvoda. Te Savjet ministara BiH mora konačno učiniti nešto da zaštiti domaću proizvodnju, dodao je Savić.

Svinjari očekuju veću pomoć

Predstavnik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske Slobodan Petrić smatra da dosadašnja izdvajanja iz gradskog budžeta za ovu granu poljoprivrede nisu bila dovoljna. Ali i da očekuje da će se situacija popraviti u narednom periodu.

Na sastanku sam predložio da Grad umjesto dosadašnjih malih godišnjih izdvajanja za podsticaj uzgajivačima svinja formira budžetsku rezervu. Koju će koristiti za interventne otkupe u periodima kada je situacija na tržištu nepovoljna za našu granu poljoprivredne proizvodnje, predlaže Petrić.

Mala gazdinstva propadaju

Goran Simić iz Poljoprivredne zadruge „Obarska BN“ ističe da je prioritet zaustavljanje propadanja malih gazdinstava. Kao i podrška mladima u poljoprivrednoj proizvodnji i zaustavljanje njihovog odlaska sa svojih imanja.

Naišli smo na razumijevanje gradonačelnika za naše probleme. Te se nadamo da ćemo u budućnosti produbiti i konkretizovati saradnju, dodao je Simić.

Direktan razgovor neophodan

Predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić smatra da je direktan razgovor gradonačelnika sa poljoprivrednicima neophodan. Kako bi se u budućnosti spriječile situacije iz prethodnih godina. U kojima su, prema njegovim riječima, podsticaji poljoprivredi zloupotrebljavani.

Nadam se da je ovo početak jedne dobre prakse. Te da će poljoprivrednici često imati priliku da kažu svoje mišljenje u Gradskoj upravi. Naš prioritet mora biti podrška ljudima koji se bave isključivo poljoprivredom. A posebno malim i srednjim proizvođačima, istakao je Bakajlić.

Evropski projekti

Direktor Poljoprivredne zadruge „Povrtlarstvo“ iz Crnjelova Mićo Živić ističe da je neophodna veća saradnja između lokalnih poljoprivrednih proizvođača i prerađivača.

Naša zadruga je već tri puta učestvovala u projektima za dodjelu bespovratnih sredstava od strane Evropske unije. A od toga dva puta smo bili podržani od strane resornog republičkog ministarstva i Gradske uprave. Mislim da poljoprivrednici, uz podršku vlasti, treba više da učestvuju u takvim projektima. Te da je to dobar put za opstanak i razvoj našeg sela, smatra Živić.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji