Bošnjački političari uništavaju primarnu poljoprivredu
Agro vijesti

Bošnjački političari uništavaju primarnu poljoprivredu

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković izjavio je da bošnjački političari u vlasti na nivou BiH namjerno uništavaju primarnu poljoprivrednu proizvodnju, svjesni da je ona više od 80 odsto skoncentrisana u Srpskoj.

bošnjački političari

Foto: Stojan Marinković

Bošnjački političari odbijaju mehanizme zaštite

Marinković je rekao Srni da postoje mehanizmi zaštite domaće proizvodnju bez kršenja međunarodnih ugovora i obaveza, ali da to bošnjački političari ne žele da prihvate. Te da Savez sumnja da postoje dalekosežni interesi da se primarna poljoprivredna proizvodnja u Srpskoj uništi.

To će sigurno imati dugoročne posljedice na cjelokupno stanovništvo BiH. Jer u uslovima kako smo imali priliku da vidimo prošle godine zbog pandemije, naročito kriza, prehrambena sigurnost je osnov za preživljavanje i da se izbjegnu ucjene drugih moćnih zemalja i kapitala, rekao je Marinković.

On kaže da je ponašanje pojedinih političkih struktura u institucijama BiH takvo da oni vide propast. Ali da ne žele da zaštite domaću proizvodnju iako za to postoji apsolutno opravdan razlog i postoje mehanizmi.

Pročitajte još...   Rod borovnice lošiji, radnika sve manje a cijena sve veća
Lični i stranački interesi

Marinković ocijenio da se gledaju uskostranački i lični interesi. Što za posljedicu direktno ima propast pojedinih sektora proizvodnje naročito tova svinja i junadi.

Bez obzira na činjenicu da možemo da proizvedemo određene proizvode po vrlo konkurentinim cijenama taj prekomjerni uvoz po nelojalnim cijenama uništava našu proizvodnju. Ne možemo da nadomjestimo te niske cijene koje dolaze iz zemalja EU čije su proizvodnje znatno bolje stimulisane, rekao je Marinković.

Apele udruženja svi ignorišu

On je napomenuo da apeli Saveza i drugih udruženja poljoprivrednih proizvođača nažalost nemaju plodno tlo.

Mi i ono što proizvodimo u malim količinama ne možemo da prodamo na domaćem tržištu. Nego iznalazimo alternativna tržišta koja nas opet uslovljavaju za uvoz. A s druge strane, i kad se to omogući samo pojedini monopolisti koji dobiju koncesiju da to obave, oni imaju značajnu korist, kaže Marinković.

Bolja saradnja sa institucijama Srpske

On je naveo da je Savez u kontaktu sa nadležnim institucijama Republike Srpske i sa nivoa BiH. Te da ima bolju saradnju sa institucijama Srpske, odnosno Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i uvažavanje stavova i zahtjeva kada je riječ o interventnom otkupu.

Međutim, i mi i oni su svjesni da nemamo u nedogled tih sredstava i da su jedino dugoročno rješenje sistemske mjere, rekao je Marinković.

Izvor: RTRS

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na Sajmu šljive u Gradačcu od 28. do 31. augusta oko 300 izlagača iz šest zemalja

Agro vijesti

Da li će ratari imati očekivanu zaradu od pšenice