Branko Mastalo smatra da je više sredstava trebalo uložiti u proizvođače povrća | Agroportal.ba
Agro vijesti

Branko Mastalo smatra da je više sredstava trebalo uložiti u proizvođače povrća

Predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Brane Mastalo rekao je da bi najava da će u Srpskoj početi otkup povrća, koji će obezbijediti Vlada, mogla da znači mnogo za povrtare, ukoliko ova mjera bude sprovedena kako je to zamišljeno.

Mastalo je naveo da je na nedavnom sastanku sa predstavnicima nadležnog ministarstva, prerađivača i otkupljivača povrća predložio da iznos od dva miliona KM, koliko je predviđeno da Vlada Srpske izdvoji za zbrinjavanje do 20.000 tona povrća, budu upućena proizvođačima povrća, kako bi imali korist.

On je dodao da je i od ministra poljoprivrede i predstavnika bijeljinske fabrike “Sava” dobio uvjeravanja da će to biti isplaćeno samo za domaće otkupljeno povrće.

Iz ranijih iskustava znam da je Sava sposobna da to odradi. Vitaminka je promijenila vlasnika i oni su uvjeravali da će otkupiti 1.500 tona povrća što bi mnogo značilo za lijevčanske povrtare, naveo je Mastalo.

On je naglasio da u Lijevče polju ima viška krompira, kupusa i luka.

Predložili smo da se pola iznosa, odnosno milion KM da prerađivačima i otkupljivačima, a milion KM, na onaj 1,5 miliona KM podsticaja koje imaju prizvođači za prodato povrće, tako da to bude 25.000 tona povrća i da proizvođač dobije 10 feninga podsticaja po kilogramu na kraju godine, što bi bila direktna pomoć proizvođačima, rekao je Mastalo.

On je naveo da od pomenuta dva miliona KM, 1,1 milion KM ide za prerađivače za otkup, a 900.000 KM otkupljivačima za izvoz povrća, ali je naglasio da je problem što u okolnim zemljama, poput Hrvatske, Srbije i Albanije, ima viška povrća koje je i jeftino.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici poručuju: Neće propasti ni kg domaćeg povrća

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da od juče počinje otkup povrća u Srpskoj koji će obezbijediti Vlada, a očekuje se da bi moglo da se zbrine do 20.000 tona.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kalenderovački sir na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske

Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća