Brčko- Povećani podsticaji za poljoprivrednike | Agroportal.ba
Agro vijesti

Brčko- Povećani podsticaji za poljoprivrednike

Ove godine za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima odobreno je devet miliona maraka. U Vladi distrikta kažu da će razlika biti nakodnađena rebalansom budžeta, piše rtrs.tv

Vajo Tejić, iz Trnjaka kod Brčkog, obrađuje oko 100 dunuma zemlje sa koje obezbjeđuje hranu za tri muzne krave, oko 70 tovnih svinja i 13 krmača. Za to je prema pravilniku o podsticajima prošle godine dobio 8.000 KM, a ovih dana još 2.000 maraka.

Tejić kaže da će mu ta sredstva biti dovoljna za planiranu proizvodnju.

Isplata za prošlu godinu kasnila je zbog neblagovremenog usvajanja rebalansa budžeta. U Vladi ne očekuju kašnjenje u vezi s isplatom podsticaja za 8.400 registrovanih poljoprivrednika za ovu godinu.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu u Vladi distrikta Saša Tanić kaže da je u budžetu za 2018. godinu odobreno devet miliona KM, te da će po toj stavci nedostajati 1,6 miliona maraka, ali zbog planiranog rasta poljoprivredne proizvodnje, odlučili su se za povećanje podsticaja, te će nedostajati minimalno dva miliona maraka.

Prizvođačima će podsticaj za ovu godinu na račune početi pristizati nakon usvajanja pravilnika, koji će se ovih dana naći pred Vladom i poslanicima. U novom pravilniku za podsticaje neće biti bitnijih izmjena.

Pročitajte još...   Samo da grada ne bude

Tanić je naveo da nisu smanjivani iznosi, ni limiti, te da je sve ostalo na prošlogodišnjem nivou. Novost je, kaže, da će za šest mjeseci biti otvoren javni poziv da bi se ubrzalo i olakšalo podnošenje zahtjeva.

Osim podsticaja u svim poljoprivrednim oblastima, od ove godine Vlada će stimulisati i ribarsku proizvodnju.

Podsjetimo agroportal.ba je u razgovoru sa Sašom Tanićem početkom godine najavio dodatna sredstva za poljoprivrednike:

Pročitajte još...   Savjet ministara upropastio popis poljoprivrede u BiH

Budžet za 2018. godinu, Samozapošljavanje u poljoprivredi, Izmjene Pravilnika o podsticajima, trgovina drvnim sortimentima, EU fondovi, planovi za budućnost

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Proizvodnja uljarica u Lijevče polju sve zastupljenija

Agro vijesti

Ljubav prema proizvodnji piva iznjedrila zanatsku pivaru

Komentariši